Άδεια οδήγησης και για μηχανάκι  με την άδεια για Ι.Χ και …. τρεις προϋποθέσεις

Όσοι έχουν άδεια οδήγησης για Ι.Χ και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούν  να αποκτήσουν  και δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ, σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο για τα «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα» που δόθηκε στη δημοσιότητα,  «η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις. Αυτές είναι:
κατοχή της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη, συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών, υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών  μαθημάτων.

Πατίνια – μοτοποδήλατα

 Παράλληλα, θεσπίζονται για πρώτη φορά κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα θεσπίζει για πρώτη φορά το Υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με  το νομοσχέδιο, τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα ομαδοποιούνται σε μια κατηγορία οχημάτων και εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους με βάση τα ισχύοντα σε άλλες χώρες και κυρίως με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν.
Για παράδειγμα, τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί, ενώ εκείνα που κινούνται με ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ την ώρα λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται  τα ποδήλατα.
Παράλληλα, τονίζεται πως απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).
Για τα οχήματα που κινούνται με ανώτατη ταχύτητα έως 25 χλμ την ώρα δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης.

Πρόστιμα

Όσον αφορά τα πρόστιμα, το νομοσχέδιο προβλέπει  πως θα είναι πολύ υψηλά έως και 10.000 ευρώ για όσους προσκομίσουν ψευδή πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις για τα οχήματα που έχουν εισάγει ή πουλήσει στην ελληνική αγορά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ