Απαντήσεις σε απορίες των γονιών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παιδιών και εφήβων δίνει το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας , στην ιστοσελίδα του απαντά σε μερικές χρήσιμες ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα παιδιά και τους εφήβους . Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Από τον Ιούλιο 2021, ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προστέθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών.

  1. Διστάζω να εμβολιάσω το παιδί μου, γιατί τα εμβόλια αυτά παρασκευάστηκαν σε σύντομο χρόνο. Μήπως δεν είναι ασφαλή;

Τα εμβόλια παρήχθησαν με ταχείς ρυθμούς χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, της παγκόσμιας συνεργασίας των επιστημόνων, της ισχυρής χρηματοδότησης, του μεγάλου αριθμού των εθελοντών και της μείωσης των σταδίων της γραφειοκρατίας. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τηρήθηκε αυστηρά, χωρίς παρεκκλίσεις απ’ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

2. Ποια εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού έχουν εγκριθεί για τα παιδιά;

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί απ’ τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης (FDA και EMA) για τα παιδιά ηλικίας >12 ετών είναι τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA και είναι: το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer Biontech και το Spikevax της Moderna.

3. Τι είναι τα εμβόλια mRNA;

Τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA δεν περιέχουν ιό, αλλά μια σειρά πληροφοριών (μήνυμα) για να εκπαιδεύσουν τα κύτταρά μας να φτιάξουν μια πρωτεΐνη (την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού), που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

4. Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου, αφού η νόσος στην ηλικία του είναι ήπια;

Για να προστατευτεί το ίδιο, για να θωρακιστεί περισσότερο η διαδικασία της εκπαίδευσης και για να συμβάλει στο τείχος ανοσίας που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων, μετά από νόσο, σε ποσοστό περίπου 2%, για πολλές εβδομάδες (long covid).»

Περισσότερες ερωτήσεις – απαντήσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ