Αποκλειστικό – Ευθύμιος Λέκκας: «Συσσωρευμένα προβλήματα 15 χρόνων οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την Διώρυγα της Κορίνθου»

Με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλήσαμε για τη σύσκεψη που έγινε στις 26 Νοεμβρίου ,για τις συνεχείς κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Διώρυγα και ήταν αιτία να κλείσει το κανάλι  μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες .Τελικά το κανάλι δόθηκε ξανά στην ναυσιπλοΐα λίγες ημέρες μετά αλλά τα προβλήματα παραμένουν αφού κατολισθήσεις είναι πιθανόν να συμβούν ξανά. Για τον λόγο αυτή έγινε η σύσκεψη , στην οποία συμμετείχε ο κος Λέκκας και πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κορίνθιου Υφυπουργού   Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου  Ταγαρά . Παρόντες  και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ,  ο  Αντιπεριφερειάρχης και θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες , οι Δήμαρχοι Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων  Θεοδώρων , ο πρόεδρος της ΑΕΔΙΚ και  άλλοι.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν τα συμπεράσματα από τη συνάντηση ; 

Λέκκας: Απόρροια της συνάντησης ήταν η σύσταση μίας συντεταγμένης επιτροπής θα μπορούσε να πει κάποιος, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη και των φαινομένων αλλά και των δράσεων που θα γίνουν.

Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει η συντήρηση της διώρυγας η οποία ήταν ελλιπής τα προηγούμενα χρόνια. Αποφασίστηκε ακόμη να συγκεντρωθούν και να αξιολογηθούν όλες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, ώστε να γίνει μία ολοκληρωτική παρέμβαση, καθώς και ότι θα γίνει η περίφραξή της σε συνεργασία  με τον Δήμο Λουτρακίου.

Δημοσιογράφος: Συζητήσατε στη σύσκεψη για  το χρονοδιάγραμμα της επισκευής; 

Λέκκας: Όχι δεν ορίστηκαν ημερομηνίες, αυτό είναι και θέμα εξέλιξης των εργασιών. Εμείς θελήσαμε να βάλουμε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο ώστε να ξέρουμε τι γίνεται συνολικά, χωρίς να ορίσουμε ημερομηνίες. Ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ενεργειών.

Δημοσιογράφος: Ποιες ήταν οι ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει στο παρελθόν ώστε να μην φτάναμε στη σημερινή κατάσταση;

Λέκκας: Πολλά έπρεπε να έχουν γίνει. Κυρίως είναι οικονομικό το θέμα αλλά και προγραμματισμού δράσεων. Είναι και το θέμα της ρευστής κατάστασης που υπήρχε στη διώρυγα, όσον αφορά τις εναλλαγές των διοικήσεων. Είναι προβλήματα συσσωρευμένα εδώ και 15 χρόνια.

Πιστεύω ότι με τη νέα διοίκηση όλα αυτά τα θέματα θα μπουν σε πιο στέρεα βάση. Φυσικά θα βοηθήσουμε και εμείς, ο επιστημονικός  χώρος, αλλά και η πολιτική ηγεσία. Είναι μια ευτυχής συγκυρία που ο Υπουργός κ. Ταγαράς είναι από την περιοχή και ενδιαφέρεται  άμεσα.

Δημοσιογράφος: Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή πάντως διότι η περιοχή είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής.

Λέκκας: Αυτό ισχύει αλλά σήμερα δεν είμαστε στο πλαίσιο των δεκαετιών 1950-1960. Έχουν γίνει προσπάθειες και με τους αντισεισμικούς κανονισμούς και  με τη μελέτη που είχαμε κάνει για την Κόρινθο επί νομαρχίας κ. Ταγαρά. Έχουμε προχωρήσει και βελτιωθεί από τότε, αλλά πάντα χρειάζεται παρακολούθηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ