Αυτά  είναι τα 10 βασικά συμπεράσματα των επιστημόνων για την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια στις 19 Μαϊου – Τί αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας

Τα βασικά συμπεράσματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από την μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου στα Γεράνεια όρη γνωστοποιεί στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα δέκα σημεία που επισημαίνει ο καθηγητής είναι πολύ σημαντικά και βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση  τόσο των τωρινών προβλημάτων όσο και μελλοντικών . Την  επιστολή του κ. Λέκκα γνωστοποιεί μέσω της  ιστοσελίδας της η Περιφέρεια. Εκεί αναφέρονται τα εξής:

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Σχίνου στις 19 Μαΐου 2021 κινήθηκε ανατολικά κατά μήκος του άξονα Σχίνου-Αλεποχωρίου και ακολούθως νοτιοανατολικά λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν σε αυτές τις διευθύνσεις, πλήττοντας κυρίως δασικές εκτάσεις και δευτερευόντως εκτάσεις θαμνώδους βλάστησης και καλλιέργειες.

  1. Από την πυρκαγιά επλήγησαν κυρίως εκτάσεις φυσικής βλάστησης και λιγότερο κατοικίες και περιουσίες συγκριτικά με άλλες πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής (π.χ. Κινέτα 2018, Μάτι 2018 κ.α.).
  2. Η πυρκαγιά είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ημερών και έκαψε περί τα 47.000 στρέμματα βλάστησης στα βόρεια και βορειοανατολικά πρανή των Γερανείων, σε περιοχές με υψηλή έως πολύ υψηλή μορφολογική κλίση.
  3. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις της περιοχής οφείλονται σε έντονη νεοτεκτονική δραστηριότητα και ενεργά ρήγματα, που έχουν δώσει και πρόσφατους σεισμούς και έχουν οδηγήσει σε έντονες υδρολογικές και γεωμορφολογικ ές διεργασίες, δηλαδή υψηλής έντασης πλημμυρικές ροές, κατολισθήσεις, λασπορροές και καταπτώσεις βράχων.
  4. Η περιοχή με βάση τις παρατηρήσεις και τη βιβλιογραφία αποτελεί ένα πολύ ενεργό εργαστήριο γεωλογικών, γεωμορφολογικών, υδρολογικών και υδρομετεωρολογικών διεργασιών.
  5. Οι παραπάνω υδρο-γεωμορφολικές διεργασίες αναμένεται, με βάση τα ευρήματα της έρευνάς, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, να έχουν μεγαλύτερη ένταση και να γίνουν πιο συχνές στην περιοχή, και κατά συνέπεια αναμένεται να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων και λασπορροών στην περιοχή.
  6. Η αύξηση των κινδύνων αυτών αναμένεται να πλήξει κυρίως τον παραλιακό άξονα μεταξύ Σχίνου και Κάτω Αλεποχωρίου, τις υποδομές και τους οικισμούς, που βρίσκονται σε αυτόν (Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Κάτω Αλεποχώρι, Αιγειρούσες).
  7. Είναι σημαντικό να αναλυθεί και να εκτιμηθεί ο μεταπυρικός κίνδυνος και η βέλτιστη στρατηγική για την ανάπτυξη μέτρων μείωσης των κινδύνων στον παραλιακό άξονα.
  8. Είναι σημαντικό να γίνει συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της συγκεκριμένης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που έχει πληγεί από σειρά καταστροφών και να ενισχυθεί ο τοπικός σχεδιασμός πρόληψης και η ετοιμότητα

10. Από την προκαταρκτική εξέταση προκύπτει ότι η περιοχή έχει πολύ υψηλές πιθανότητες για φυσική αναγέννηση, αρκεί να μην επιτραπεί η βόσκηση και να μην γίνουν εργασίες απομάκρυνσης δέντρων κα θάμνων  τα οποία βοηθούν σε αυτή την διαδικασία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ