Βασίλης Κικίλιας: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και θεσμό τον οποίο εμπιστεύονται 2 στους 3 πολίτες»

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Υπουργός  Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα ευρήματα μιας ακόμη έρευνας κοινής γνώμης σε σχέση με την πανδημία καταδεικνύουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και θεσμό τον οποίο εμπιστεύονται 2 στους 3 πολίτες.

Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της μεγαλύτερης ιστορικά κρίσης Δημόσιας Υγείας που αντιμετώπισε η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του πλανήτη, εν μέσω του τρίτου και χειρότερου κύματος της COVID-19, η εμπιστοσύνη των πολιτών έρχεται σαν επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας που συνεχίζεται και εντείνεται.

Μιας προσπάθειας που έχει σύνθετα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα: από τις οδηγίες προφύλαξης έως τον εμβολιασμό κι από το testing έως τη νοσηλεία.

Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είχε χρόνιες δομικές αδυναμίες και ορατές παθογένειες, το οποίο «έχασε» δέκα χρόνια πιθανής μετεξέλιξης και αναβάθμισης λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, το οποίο συγκρινόμενο με τα ευρωπαϊκά υστερούσε δραματικά, αυτό το σύστημα στη διαχείριση της κρίσης διέψευσε κάθε πρόβλεψη!

Και η εξήγηση της διάψευσης είναι πολυπαραγοντική: Σωστή αρχική εκτίμηση των κινδύνων και των δυνάμεων του συστήματος, δημιουργία επιστημονικών συμβουλευτικών ομάδων, επιχειρησιακός σχεδιασμός με συνέργειες και συνεργασίες, άμεση και συνεχής ενίσχυση των υποδομών αλλά κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού, η αλληλεγγύη των ιδιωτών δωρητών σε υλικοτεχνικές ενισχύσεις και, τέλος, οι παράλληλες ενέργειες προετοιμασίας από το φθινόπωρο και μετά της επιχείρησης εμβολιασμού.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν αν δεν υπήρχε ο μεγαλειώδης παράγοντας, η καρδιά του ΕΣΥ, το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι άνθρωποι του…»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ