Γιώργος Ψυχογιός: « Ζητάμε το μέτρο 5.1 που θωρακίζει τους παραγωγούς, να πληρωθεί και να προχωρήσει άμεσα»

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ.Ψυχογιού και τις υπογραφές 45 βουλευτών, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του μέτρου 5.1 που είχε εντάξει στο ΠΑΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των παραγωγών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την Ερώτηση «τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή έχουν φτάσει σε πολλές περιπτώσεις σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι ζημιές από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις πλήττουν μεγάλες περιοχές της χώρας και καταστρέφουν αγροτική παραγωγή αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Με απόφαση του 2017 εντάχθηκε στο ΠΑΑ το μέτρο 5.1 που αφορά την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα με φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ.

Τον Απρίλιο του 2018 δημοσιεύτηκε η 1η πρόσκληση του μέτρου με τελική καταληκτική ημερομηνία 9-10-2018. Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας του οργανισμού στις 16/12/2019 υπογράφηκε η ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο. Από τότε έχουν περάσει 14 μήνες, οι παραγωγοί έχουν υλοποιήσει το έργο αλλά καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στις 30/11/2020, δημοσιεύτηκε η 2η πρόσκληση του μέτρου, η διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι 1/6/2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων αγροτών στο μέτρο, αλλά και να μπορέσει ο υποστελεχωμένος από την πολιτική της κυβέρνησης ΕΛΓΑ,  να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήθηκε ο Υπουργός:

  1. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των έργων της 1ης πρόσκλησης του μέτρου 5.1 που έχουν υλοποιηθεί;
  2. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας στην υλοποίηση του μέτρου;
  3. Προτίθεται να εντάξει τη χρηματοδότηση του μέτρου στο Ταμείο Εγγυήσεων ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, χαμηλότοκο για να αυξήσει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για το μέτρο;
  4. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και πληρωμής των δικαιούχων;
  5. Προτίθεται να εντάξει και άλλες καλλιέργειες στο μέτρο της ενεργητικής προστασίας, αξιοποιώντας, μάλιστα, μελέτη του ΓΠΑ για τον ΕΛΓΑ;»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ