Γ.Ψυχογιός: «Πάρτε πίσω την απόφαση που περιλαμβάνει στα 5.000 Ευρώ την ενίσχυση αναδιάρθρωσης αμπελώνων και δώστε άμεσα έκτακτη ενίσχυση στον κλάδο»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής  του νομού μας κ. Γ. Ψυχογιός με  την οποία ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενεργήσει, «συντασσόμενος με τα κράτη-μέλη που είχαν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα, για την διεκδίκηση, έστω και τώρα, της στήριξης του αμπελοοινικού τομέα με έκτακτη Κοινοτική Χρηματοδότηση.». Όπως αναφέρουν: «Μετά την ανεπαρκέστατη  στήριξη του αμπελοοινικού τομέα από την  Κυβέρνηση της ΝΔ το  2020,  η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του τομέα, πολλώ δε μάλλον για εκφράσεις ικανοποίησης.

 Γιατί δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ο σοβαρότατος αυτός κλάδος της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών μας, μπορεί να επιβιώσει και να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοιού με την ισχνή στήριξη και μόνον από τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε και μια ακόμη ανεξήγητη απόφαση, αυτή τη φορά του ΥΠΟΙΚ,η οποία θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα που λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές σαν εισόδημα κι όχι επένδυση, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς να υπερβούν το όριο των 5.000 Ευρώ και να φορολογηθούν για αυτήν!  

Προφανώς και πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση, πιθανώς από άγνοια, δεν παύει όμως να είναι σε ισχύ, θέτοντας εμπόδια στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Ζητούμε λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών να αναθεωρήσει την προσέγγισή του, ώστε να αποκατασταθεί η φύση και η σκοπιμότητα αυτών των ποσών που λαμβάνουν οι αμπελουργοί μας. 

Οι δύο σχετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί ήδη, γιατί είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητα των αμπελουργών της χώρας μας που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος και άρα οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι προ των πυλών.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ