Γ. Ψυχογιός: “Στο στόχαστρο των εταιρειών διαχείρισης δανείων οι πολίτες και στην Κορινθία “

Κοινοβουλευτική Eρώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής  του νομού μας Γ. Ψυχογιός, προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών “για την σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η μεταφορά των απαιτήσεων των τραπεζών προς τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds).”

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, “λόγω του συσσωρευμένου όγκου των εξυπηρετούμενων υπηρεσιών, που καλούνται να αναλάβουν οι Εταιρίες αυτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, οι πολίτες καλούνται σε ένα αέναο γραφειοκρατικό κυνήγι για να αποδείξουν τα αυτονόητα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι δανειολήπτες εξακολουθούν να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις για τα δάνειά τους σε λανθασμένους λογαριασμούς, αναγκάζονται να αιτούνται αντιλογισμούς καταβολών, ενώ πολλές φορές κινδυνεύουν να απολέσουν ακόμη και τον όποιο διακανονισμό των οφειλών τους είχαν επιτύχει στο παρελθόν.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επίσης σε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο προστατευτικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας, όπως κάθε φορά μεταρρυθμιζόταν με τις τροποποιήσεις του. Οι δανειολήπτες, παρά το γεγονός ότι τηρούν τις ρυθμίσεις τους και είναι συνεπείς με τις καταβολές των δόσεων που έχουν οριστεί από τον νόμο και την διαδικασία της προστασίας της κύριας κατοικίας, είναι δηλαδή ενήμεροι, οι Εταιρείες Διαχείρισης αδυνατούν να ενημερώσουν τις υπηρεσίες τους για αυτές τις καταβολές. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να καταγγέλουν τις αρχικές δανειακές συμβάσεις με την αποστολή εξωδίκων κοινοποιήσεων, δημιουργώντας εκτός από μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ένα νομικό χάος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τελευταίοι.

Η Κυβέρνηση παραλείπει ακόμα να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, καθώς είναι ανάγκη οι εταιρίες αυτές να πληρούν κάποια ελάχιστα εχέγγυα καλής λειτουργίας και αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν άδεια για την άσκηση δραστηριότητας από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας που η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης υπόκεινταν σε πολύ αυστηρό έλεγχο για την συμμόρφωσή τους στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τον σεβασμό των οφειλετών και με σοβαρές κυρώσεις, αν αυτό δεν συνέβαινε.

Ερωτάται, επομένως, η Κυβέρνηση ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και την προστασία των δανειοληπτών από καταχρηστικές πρακτικές, συνεχείς πιέσεις και καταστρατήγηση δικαιωμάτων τους από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Funds).

Γραφείο Βουλευτή Κορινθίας – ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργου Ψυχογιού”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ