Γ. Ψυχογιός: Χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες χωρίς σύνταξη και αναπηρικό επίδομα στην Κορινθία και πανελλαδικά

Ο Βουλευτής του νομού μας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Γιώργος Ψυχογιός έφερε με Ερώτηση στη Βουλή , μαζί με άλλους 39 Βουλευτές -τριες του κόμματος “το πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα των καθυστερήσεων στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα, καθώς και τον κίνδυνο  να μην εισπράξουν οι δικαιούχοι αναδρομικά τις παροχές που δικαιούνται.”. Όπως αναφέρεται από το γραφείο του κ. Ψυχογιού: “Στις 26/9/2022 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τα ψηφιακά ΚΕΠΑ που υποτίθεται ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από  15/9/2022 για να απαλλάξουν τους αναπήρους από την αναμονή μηνών.

Ανέτρεψαν έτσι το σύστημα που ίσχυε στον ΟΠΕΚΑ από το 2018 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και από τον Σεπτέμβριο του 2019 επρόκειτο να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια για όλους τους δικαιούχους ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ,  με το οποίο υποβαλλόταν μια αίτηση στον ΟΠΕΚΑ και όλη η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά, με μόνη φυσική παρουσία του αναπήρου στην υγειονομική επιτροπή και μέσο χρόνο αναμονής μέχρι τη λήψη της παροχής έναν περίπου μήνα.

Η αποτυχία του νέου συστήματος φάνηκε από την αρχή. Τα ψηφιακά συστήματα δεν λειτουργούσαν και μετά από λίγες ημέρες τα ΚΕΠ αποσύρθηκαν αφήνοντας μόνα τους τα Κέντρα Κοινότητας να βοηθούν τους δικαιούχους στις αιτήσεις. Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που είχαν υποβάλει έγκαιρα τις αιτήσεις ανανέωσης ήδη χορηγούμενων παροχών σταμάτησαν να πληρώνονται αμέσως μόλις έληξε η ισχύς της προηγούμενης πιστοποίησης.

Εδώ και καιρό βιώνουμε το απόλυτο ναυάγιο των πολυδιαφημισμένων «ψηφιακών ΚΕΠΑ», καθώς δεν εκδίδονται, ούτε συντάξεις, ούτε επιδόματα, είτε πρόκειται για ανανέωση της παροχής, είτε για πρώτη χορήγηση. Και κινδυνεύουν, όταν τελικά μπορέσουν να υποβάλουν την αίτηση, να χάσουν τις αναδρομικές τους παροχές.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις και άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους Υπουργούς:

 Πότε θα διαλειτουργήσουν τα ψηφιακά ΚΕΠΑ με τα πληροφοριακά συστήματα e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, ώστε να μπορούν οι πιστοποιημένοι ανάπηροι χρονίως πάσχοντες να υποβάλουν αίτηση στον φορέα τους για να λάβουν για πρώτη φορά παροχές ή να τις ανανεώσουν;

  • Τι θα πράξουν ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα αναμονής μεταξύ της αίτησης στο ΚΕΠΑ και της εξέτασης τού αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή και
  • Τι θα πράξουν, ώστε και οι άμεσα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ και οι ανασφάλιστοι και οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΕΚΑ, να λάβουν αναδρομικά τις παροχές τους, οι μεν πρωτοείσακτοι από την ημερομηνία αίτησης στα ΚΕΠΑ, εκείνοι δε που ανανεώνουν ήδη χορηγούμενες παροχές, από τη λήξη της προηγούμενης πιστοποίησης;”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ