Δέσμευση Περιφερειάρχη για το καλύτερο δυνατόν στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου – Ο Αναστάσιος Γκιολής παρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ε.Α.Α και τον Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ

“Εχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κατά την σημερινή συνάντηση που είχε στην Τρίπολη με τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλη Πλειώνη και τον Σπύρο Βασιλάκο διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος αναβάθμισης του εν λόγω Αστρονομικού Σταθμού, που τον επισκέφθηκαν. Και ο κος Νίκας συμπλήρωσε:”Η δέσμευση εκ μέρους μας αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του. Πρόκειται, ειδικότερα, για συνολική πίστωση περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την έγκριση του οποίου αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Έχει ήδη εγκριθεί η πολεοδομική άδεια, επομένως έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην διαδικασία της δημοπράτησης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αυτό σύντομα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει και σας διαβεβαιώνω πως έχουμε τη συνείδηση ότι το εν λόγω έργο είναι από τα πλέον σημαντικά της περιφερειακής μας Αρχής, καθόσον αφορά στην ενδυνάμωση ενός επιστημονικού κέντρου ενώ παράλληλα προσφέρει επισκεψιμότητα, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όσο και με ερευνητικό αντικείμενο” κατέληξε ο Περιφερειάρχης .

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε φυσικά η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου -έργο για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επενδύσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ. Ηδη, στην πρώτη φάση της συνεργασίας αυτής, αναφέρει η Περιφέρεια, διατέθηκε πίστωση 362.000 ευρώ μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου στο πλαίσιο της οποίας εξελίσσονται δράσεις για την διάχυση της επιστήμης -μέσω διαδικτυακών, αλλά και δια ζώσης, διαλέξεων-, καθώς και για την στήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ έγινε επίσης αγορά ειδικού εξοπλισμού για το τηλεσκόπιο, αλλά και ήπιες παρεμβάσεις σε όλη την υποδομή του Αστρονομικού Σταθμού.

Πλέον, η συνεργασία του ΕΑΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου εστιάζει στην ριζική αναμόρφωση της υποδομής του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων

Στην  Τρίπολη και στην εν λόγω συνάντηση παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής όπως και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα και Χάρης Βυτινιώτης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ