Εγκρίθηκε  με Κ.Υ.Α το πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το 2021

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων  ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του την απόφαση  που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της κυβερνήσεως σχετικά με την Εφαρμογή μτου προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το έτος 2021.

Όπως αναφέρει , μεταξύ άλλων: « Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Προγράμματος, θα πρέπει να λαμβάνονται αιμοδείγματα (τουλάχιστον 2-3 ml) από πουλερικά τυχαία επιλεγμένων πτηνοτροφείων είτε κατά τη διάρκεια της εκτροφής τους και τουλάχιστον 15 ημέρες από την τοποθέτησή τους είτε μετά το πέρας της εκτροφής, στο σφαγείο. Εφόσον τα σφαγεία εδρεύουν εκτός του νομού προέλευσης των πουλερικών, αυτά θα δειγματίζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για τα σφαγεία, κατόπιν ενημέρωσής τους από τις αρμόδιες για τα πτηνοτροφεία αντίστοιχες αρχές. Τα πτηνοτροφεία θα δειγματίζονται μόνο μία φορά το έτος στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος ενώ, όπου είναι αυτό δυνατό, κρίνεται σκόπιμο οι δειγματοληψίες αυτές να συνδυάζονται με αντίστοιχες δράσεις άλλων προγραμμάτων (π.χ. προγράμματα ελέγχου σαλμονελών).

A.1 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΡΝΙΘΩΝ

Το Πρόγραμμα συνίσταται στη λήψη τουλάχιστον 10 αιμοδειγμάτων ανά εκμετάλλευση/επιχείρηση. Εφόσον στην εκμετάλλευση/επιχείρηση εκτρέφονται σμήνη ορνίθων σε περισσότερους του ενός θαλάμους, θα λαμβάνονται τουλάχιστον 5 αιμοδείγματα από κάθε θάλαμο. Οι εκμεταλλεύσεις/επιχειρήσεις από τις όρνιθες των οποίων λαμβάνονται τα δείγματα είναι οι ακόλουθες: Α.1.1 Επιχειρήσεις αναπαραγωγής ορνίθων, όπου προβλέπεται να δειγματιστούν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για τον αριθμό τους, οι 53 από τις συνολικά 86 επιχειρήσεις. Ο αριθμός και η κατανομή των προς δειγματισμό επιχειρήσεων παρατίθενται στον ακόλουθο ΠΙΝΑΚΑ 1..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ