Εκλέρ ταψιού

 Υλικά Συνταγής

  4 πακέτα κράκερ τετράγωνα

500 γραμ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

    Για την κρέμα σοκολάτας

    4 κρόκους

    125 γραμ. ζάχαρη

    100 γραμ. γάλα

    150 γραμ. σοκολάτα 70%

    2 πρέζες αλάτι

    150 γραμ. πραλίνα

    300 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

    Για την επικάλυψη

    300 γραμ. σοκολάτα 70%

    350 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

    1 κ.σ. μέλι

 30 γρ. λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ  

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.

Την αφήνουμε στο ψυγείο.

Συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτας για το εκλερ ταψιου.

Για την κρέμα σοκολάτας

  Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.

 Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα. Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.

 Προσοχή : Δεν πρέπει να πάρει βράση.

  Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών. Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.  Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

 Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.

Για την επικάλυψη του εκλερ ταψιου

 Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.

Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.

Στήσιμο για την τουρτα εκλερ

 Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32 Χ 25 εκατ.  Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού. Απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί.    Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ.  Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας.  Στρώνουμε μια σειρά κράκερ. Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ. Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.  Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.

Το μυστικό: Το εκλερ ταψιού τούρτα χωρίς ψήσιμο πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να μαλακώσουν τα κράκερ και να σταθεροποιηθούν οι κρέμες του. Έτσι θα κόβεται και πιο σωστά σε κομμάτια.

Πηγή: argirobarbarigou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ