Σε βαθιά ύφεση τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία

Δεν είναι καλά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό είναι γνωστό και συνεχώς τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το τρέχον έτος, η οποία παρουσιάστηκε  προχθές , «η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και στη ζωή των εργαζομένων και των πολιτών. Η κρίση έχει προκαλέσει έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας και σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων όσον αφορά την προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους και του βιοτικού τους επιπέδου..» Σύμφωνα με την Έκθεση , τους τελευταίους μήνες η οικονομία βυθίστηκε ξανά σε βαθιά ύφεση. Το β’ τρίμηνο του 2020 το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2%. Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν η κατανάλωση και οι εξαγωγές, ενώ μικρότερη ήταν η μείωση των επενδύσεων, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Τα νοικοκυριά, που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση. Ενδεικτικό είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ίση με 28,8 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν ίση με 32,6 δισ.ευρώ.

Η μείωση του εισοδήματος οδήγησε σε μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες. Έτσι, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 12,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 32,5 δισ. ευρώ σε 28,4 δισ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ