Εργασία στους Δήμους κρατουμένων με αδικήματα χαμηλής επικινδυνότητας εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών  

Ένα νέο , πρωτοποριακό σχέδιο για τη  αποσυμφόρηση των φυλακών, από σχεδόν 1.500 κρατούμενους με ποινές για αδικήματα χαμηλής επικινδυνότητας, σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα Nea.gr που επικαλούνται  ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική παροχή κοινωφελούς εργασίας κυρίως σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η νέα ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2021.  Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφαρμογή του θεσμού είναι περιορισμένη.

Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού κώδικα που προωθείται. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε αυτή θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, ακαδημαϊκοί καθώς και διοικητικά στελέχη φυλακών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κοινωνική εργασία θα γίνεται κυρίως στους δήμους. Στην καθαριότητα και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από «χέρια», όπως ο καλλωπισμός πάρκων ή πλατειών. Για αυτό εξάλλου υπάρχει σκέψη να δοθούν κίνητρα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να στηρίξουν το μέτρο. Οι κρατούμενοι θα εργάζονται κανονικά και θα επιστρέφουν σπίτι τους. Θα τηρείται απουσιολόγιο, ενώ θα καθιερωθεί και σύστημα αξιολόγησης της εργασίας των καταδικασθέντων. Σε περίπτωση που αυτή κρίνεται ελλιπής, τότε θα παύει το ευεργέτημα της κοινωφελούς εργασίας. Η χρήση ή μη της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας θα αποφασίζεται από το δικαστήριο .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ