Η αγωνία για το μέλλον της εξαγωγικής δραστηριότητας  αποτυπώθηκε στην διαδικτυακή ημερίδα του ΣΕΒΕ – Τι πρότεινε ο Παναγιώτης Πιτσάκης  

Την αγωνία τους για το μέλλον της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα, για τις προοπτικές εξαγωγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή ημερίδα για την εξαγωγική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε με διοργανωτή τον ΣΕΒΕ  και την  συμμετοχή των Προέδρων των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου και του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας, σε θέματα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Η ημερίδα έλαβε υπ’όψιν της τη μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ: «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια».

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της μελέτης του ΣΕΒΕ, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον .

Τα βασικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν είναι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Κορινθίας,  ότι, «το στοίχημα αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων και “καλύτερα εκπαιδευμένων εξαγωγέων” του αγροδιατροφικού τομέα, παραμένει και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα επιζητούμενα για την περιφερειακή οικονομία της Πελοποννήσου.»

Τι  είπε στην τοποθέτησή του  ο Παναγιώτης Πιτσάκης

«Στην τοποθέτησή του ο κ. Πιτσάκης, με την διττή του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αφού υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος είναι ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας και της Ε.Ε. στην παραγωγή και εμπορία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ  και τόνισε την ανάγκη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της αγροδιατροφής, πρότεινε την σύσταση ενός νέου και καινοτόμου φορέα εξωστρέφειας μικτού χαρακτήρα, με την συμμετοχή των Ο.Τ.Α. α΄ & β΄ βαθμού, του  Περιφερειακού Πανεπιστημίου και φυσικά, των Επιμελητηρίων (που είναι περισσότερα συνδεδεμένα με την πραγματική ζωή και την πραγματική επιχειρηματικότητα), ώστε αυτός ο φορέας να συντονίσει την αυτονόητη προσπάθεια χάραξης μιας μακροπρόθεσμης περιφερειακής στρατηγικής για την αγροδιατροφή  και τις εξαγωγές, που από κοινού θα εκπονηθεί  και μέσα από την εφαρμογή καλών πρακτικών θα διαχειριστεί την υλοποίηση δράσεων που, ενδεικτικά, έχουν να κάνουν:

-Με την ενίσχυση της συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα για την ορθολογικότερη αξιοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής.

-Με την αξιοποίηση του «brain drain», ελκύοντας Έλληνες επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μέντορες σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

-Με την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων αγροτών, οι οποίοι έχουν υψηλότερη εκπαίδευση και καλύτερη ανταπόκριση στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και επιχειρηματικών στρατηγικών.

-Με πρωτοβουλίες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως φεστιβάλ αγροτουρισμού κλπ.

-Με την καλύτερη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ