Η ιστορία και η σημασία της σταφίδας από την Αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα στον Δήμο Βέλου – Βόχας

Τι θα περιλαμβάνει το εικονικό μουσείο του Δήμου Βέλου- Βόχας για τη συμβολή της σταφίδας στην ελληνική επανάσταση του 1821;

Ο Δήμος Βέλου -Βόχας υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία εικονικού Μουσείου Δήμου Βέλου- Βόχας για τη συμβολή της σταφίδας στην ελληνική επανάσταση του 1821».

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου για την διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας και της σημασίας της σταφίδας για την περιοχή, από την Αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, με έμφαση στην περίοδο της Επανάστασης, αναδεικνύοντας την σημασία της κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά.

Περιλαμβάνει υπηρεσίες για την έρευνα και τεκμηρίωση υλικού, την δημιουργία ψηφιακού υλικού, την δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσείου όπου θα παρουσιάζονται η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η μεταφορά της σταφίδας και άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν στη σταφιδοπαραγωγή, καθώς και του καθοριστικού ρόλου της στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος εξέφρασε την επιθυμία του το έργο να αναδείξει την περιοχή που σήμερα ανήκει στο δήμο, η οποία ήταν και είναι έως σήμερα μια από τις βασικές περιοχές σταφιδοπαραγωγής της χώρας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχτεί ένας νέος θεματικός άξονας με επίκεντρο την ιστορία της περιοχής, ο οποίος θα παροτρύνει τους επισκέπτες να κινηθούν και πέρα από τα όρια της «πεπατημένης» τουριστικής ζώνης. Αφετέρου θα συμβάλλει στην αναγνώριση της αξίας πολιτιστικών αγαθών της περιοχής μας και η ενεργή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους.

Το έργο, προϋπολογισμού 50.000,00€ (πλέον του Φ.Π.Α.), χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Άξονας «Παιδεία, πολιτισμός, Τουρισμός & Αθλητισμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ