Η Καρδιολόγος Αναστασία Δαμέλου μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για την σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τους στόχους των γιατρών που δίνουν καθημερινό αγώνα

Για την σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Κορίνθου, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο αγώνα με τον κορωνοϊό και όχι μόνο, μας μίλησε εκ μέρους της Προσωρινής Διοικούσας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, η Αντιπρόεδρος κα Αναστασία Δαμέλου (Καρδιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής). Η κα Δαμέλου απάντησε σε πέντε ερωτήσεις που της κάναμε , μεταξύ των οποίων και για τους στόχους των γιατρών για την πρόοδο του νοσοκομείου, ξέροντας τον καθημερινό δύσκολο αγώνα τους .

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση αυτόν τον καιρό στο Νοσοκομείο Κορίνθου;

Απάντηση: Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη. Η υποστελέχωση των Τμημάτων και των Κλινικών είναι σημαντική, αφορά στα περισσότερα Τμήματα του Νοσοκομείου και ειδικότερα στα πλέον νευραλγικής σημασίας Τμήματα, όπως είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Παθολογική, η Χειρουργική Κλινική, η Κλινική και η Μονάδα Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, στην Παθολογική Κλινική απασχολούνται 3 ειδικευμένοι Παθολόγοι, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν 10 και πλέον φορές τον μήνα, ενώ είναι υπεύθυνοι για την νοσηλεία συχνά άνω των 50-60 ασθενών.

Ταυτόχρονα, ο μοναδικός Πνευμονολόγος του Νοσοκομείου, ο οποίος εκπληρώνει την ετήσια υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και είναι αποσπασμένος από Περιφερειακό Ιατρείο στην Κλινική Covid-19, αναμένεται να αποχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Να σημειωθεί ότι όσες εφημερίες δεν καλύπτονται από τον Πνευμονολόγο, αναγκάζονται να καλύπτουν οι 3 Παθολόγοι.

Στην Χειρουργική Κλινική, απασχολούνται 5 ειδικευμένοι Χειρουργοί: Ένας συνάδελφος με μετακίνηση από το ΤΕΠ, ένας σε διαδικασία άμεσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, μία συνάδελφος επίσης σε διαδικασία αποχώρησης λόγω τοποθέτησής της σε άλλο Νοσοκομείο.

Η Μονάδα Covid-19 απασχολεί 2 μόνο συναδέλφους, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν συχνά πάνω από 10 φορές τον μήνα, ενώ συνάδελφοι από άλλα Τμήματα πέραν των εφημεριών στα Τμήματά τους, μετακινούνται για εφημερίες και στην Μονάδα.

Σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αντιμετωπίζει και το ΤΕΠ, το Τμήμα εκείνο στο οποίο ο ασθενής προσέρχεται με επείγοντα και συχνά σοβαρά προβλήματα. Στο ΤΕΠ υπηρετούν 2 ειδικευμένοι συνάδελφοι, μία Επιμελήτρια Α’ και ο Δ/ντής, ο οποίος έχει μετακινηθεί στην Χειρουργική Κλινική. Αποσπασμένοι Ιατροί από Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του Νομού καλύπτουν με δυσκολία και υπερβαίνοντας τόσο τον αριθμό όσο και το ωράριο εφημέρευσης. Ως αποτέλεσμα, οι συνθήκες λειτουργίας του ΤΕΠ καθίστανται προβληματικές, ενώ τίθεται το ερώτημα αν και η πρωτοβάθμια περίθαλψη της Περιφέρειας του Νομού αποδυναμώνεται.

Ερώτηση : ‘Εχετε απευθυνθεί στην Διοίκηση για τα προβλήματα που υπάρχουν και αν ναι, ποια είναι η απάντηση που έχετε πάρει;

Απάντηση: Η Διοίκηση οφείλει να γνωρίζει τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου και να τα αντιμετωπίζει έγκαιρα και άμεσα ή βέλτιστα να τα προλαμβάνει, ώστε να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση που μόλις σας περιέγραψα.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών που εκπροσωπείτε;

Απάντηση: Ως προσωρινή Διοικούσα, και στην συνέχεια μετά τις εκλογικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα άμεσα, ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Κορίνθου, κύριο μέλημά μας είναι να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου μας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των μελών μας, ώστε τελικά να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Νομού μας. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και η αντίσταση σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτελούν βασικούς μας στόχους.

Ερώτηση: Είναι προετοιμασμένο το Νοσοκομείο για τον χειμώνα, με τον δύσκολο συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού;

Απάντηση: Η σοβαρή υποστελέχωση στις αντίστοιχες Ειδικότητες – Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι –  που περιθάλπτουν και αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού λόγω γρίπης ή Νόσου Covid-19, όπως περιγράφηκε ήδη, μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά εν όψει της χειμερινής περιόδου, οπότε αναμένεται αύξηση των περιστατικών με τέτοιου τύπου ιογενείς λοιμώξεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των Τμημάτων με Παθολόγους και Πνευμονολόγους άμεσα και επαρκώς.

Ερώτηση: Πείτε μας 2 λόγια για την συμμετοχή του Νοσοκομείου στην δράση της εθελοντικής προσφοράς για τον μυελό των οστών

Απάντηση: Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο ενημέρωσης εθελοντών δοτών μυελού οστών «Χάρισε Ζωή» στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού Οστών που εορτάζεται την 17/09. Συγκεκριμένα, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και την Διοίκηση, συμμετέχουν ενεργά στην δράση, διατηρώντας χώρο στο Νοσοκομείο όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία και τα οφέλη της εθελοντικής συμμετοχής ως δότες μυελού οστών.

Ε.Π. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ