Η κοτόπιτα της Αργυρώς

 Υλικά

4 χωριάτικα φύλλα

1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

    Για τη γέμιση

350 γραμ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες

2 μεγάλα τριμμένα καρότα

2 χρωματιστές πιπεριές (σε φέτες)

2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ μαϊντανό

1 πράσο σε φέτες

200 γραµ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένο

100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

1 αυγό χτυπημένο

αλάτι

πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε και θα το ψιλοκόψουμε για τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.

Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 1-2΄.

Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, το μαϊντανό (ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Αφήνουμε τη γέμιση για 5′ να πέσει η θερμοκρασία.

Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση για την κοτόπιτα.

Κοτόπιτα με χωριάτικα φύλλα

 

Λαδώνουμε ταψί 32 Χ 24 εκ.

Στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το τσαλακώνουμε μέσα στο ταψί.

Το στρώνουμε τσαλακώνοντας το μέσα στο λαδωμένο μικρό ταψί.

Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο με το ίδιο τρόπο.

Βάζουμε την γέμιση σε μία στρώση πάνω στα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.

Καλύπτουμε την πίτα με άλλα δύο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια ραντίζουμε λίγο νερό.

Κοτοπιτα με φύλλα κρούστας

Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας θα στρώσετε 1-1 τα 3 φύλλα τσαλακώνοντας τα στο ταψί και ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.   Απλώστε τη γέμιση και καλύψτε με τα υπόλοιπα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.

 Για το ψήσιμο

Ψήνουμε την κοτοπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.

Αφήνουμε την κοτόπιτα, αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, να σταθεί στο ταψί για 5′ και τη βγάζουμε ολόκληρη σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι θα διατηρηθεί τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Κοτ;oπιτα της τεμπέλας.

πηγή: Argiro.gr»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ