Κατατέθηκε , εν μέσω αντιδράσεων, στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τα εργασιακά – Τι προβλέπεται για τις απεργίες  

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων και των συνδικαλιστών . Μάλιστα την Πέμπτη 10 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί απεργία  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα .
Τα τρία βασικά σημεία του αφορούν τις απεργίες , τις αστικές ευθύνες  για τους συνδικαλιστές που παρανομούν κατά τη διάρκεια των απεργιών και την αποζημίωση απόλυσης.

Το Ν/Σ αναμένεται να ψηφισθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Μεταξύ των άλλων για τις απεργίες καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση της απεργίας. Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας.  Η παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση. Κατά διάρκεια απεργίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας, παρέχεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία. Αυτή ορίζεται – τουλάχιστον – στο ένα τρίτο (33,3%) της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ελαστικό ωράριο

Προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης ατομικής συμφωνίας εργαζόμενου – εργοδότη για την απασχόλησή του με ελαστικό ωράριο για ένα χρονικό διάστημα.  Ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο όριο για το διάστημα που οι ανάγκες της επιχείρησης είναι αυξημένες. Η επιπλέον εργασία θα «επιστρέφεται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών αδείας. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα μπορεί «η επιστροφή» της επιπλέον εργασίας να γίνεται με την εφαρμογή τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Ο εργαζόμενος προστατεύεται από τυχόν απόλυση εξαιτίας άρνησή του να συμμετάσχει στην διευθέτηση του ωραρίου εργασίας του. Η απόλυση θεωρείται άκυρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ