Κ. Κόλλιας προς τον Κ. Χατζηδάκη: “Προτίθεστε να αυξήσετε το όριο των οφειλών των ασφαλισμένων αγροτών από τις 6.000 € τουλάχιστον στις 10.000 € ;”

Ερώτηση κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Βουλευτής του νομού μας  κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφερόμενος στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την χορήγηση σύνταξης στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο του Βουλευτή,  ο κος Κόλλιας σημείωσε στην ερώτησή του, “η χορήγηση της σύνταξης είναι δυνατή, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο προς τον ΕΦΚΑ ποσό από εισφορές των ασφαλισμένων για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (τέως Ο.Α.Ε.Ε., τέως Ε.Τ.Α.Α.) ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, και ειδικά για τους ασφαλισμένους του τέως Ο.Γ.Α. στις 6.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο ίδιος έκανε λόγο για τις δυσβάσταχτες συνθήκες που έχουν πλήξει δραματικά όλο αυτό το διάστημα το εισόδημα των αγροτών, με κυριότερες τις επιπτώσεις της πανδημίας, τα αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα, την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή καθώς και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και τις ανατιμήσεις, στο πλαίσιο της τεράστιας ενεργειακής κρίσης που σημειώνεται σε διεθνές επίπεδο.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως επεσήμανε, είναι οι αγρότες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις καθημερινές υποχρεώσεις τους και κατ΄ επέκταση να αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών”.

Ο Βουλευτής προσέθεσε, μάλιστα, ότι σε συνάντηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Παναγιώτη Δουφεξή, έθεσε υπόψη του το ζήτημα χιλιάδων αγροτών που αν και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κινδυνεύουν να στερηθούν την απονομή σύνταξης, καθόσον έχουν φτάσει στο σημείο να οφείλουν εισφορές που υπερβαίνουν το όριο των 6.000 ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι και το χρονικό περιθώριο (δίμηνη προθεσμία) που θέτει ο νόμος για την εφάπαξ καταβολή του υπερβάλλοντος των 6.000 ευρώ ποσού από τη γνωστοποίηση της σχετικής οφειλής, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αδύνατον να τηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή των συντάξεων λόγω της αδυναμίας των αγροτών να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό για το αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση του ορίου των οφειλών των ασφαλισμένων αγροτών από τις 6.000 ευρώ τουλάχιστον στις 10.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ