Μετάλλαξη «Δ» : “Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο” – Πώς θα το αποφύγουμε

Η μετάλλαξη «Δέλτα» ή αλλιώς ινδική μετάλλαξη έχει φθάσει ήδη στη χώρα μας  . Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, στην Κρήτη, την Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Γίνεται προσπάθεια για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών, με στόχο την κατά το δυνατό καθυστέρηση της διασποράς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το ECDC, υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο, όπως ανέφερε στην πρόσφατη  ενημέρωση των συντακτών το Υπουργείο Υγείας.  «Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δ είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που βρήκαμε στη Γιουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021.», σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στον εμβολιασμό τους είναι πιο ευάλωτα.

Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τον εμβολιασμό και φυσικά τις προφυλάξεις,.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ