Με νέες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές τα ηλεκτρονικά τιμολόγια προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις  

Με νέες προδιαγραφές θα εκδίδονται  τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα  Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  .Οι νέες προδιαγραφές θα είναι  σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Όπως επισημαίνεται, ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα επιφέρει μείωση στη διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της αποπληρωμής των ηλεκτρονικών τιμολογίων για Δημόσιες Συμβάσεις και ενιαίες προδιαγραφές ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου των δύο Υπουργείων για το θέμα:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), προχώρησαν στην εναρμόνιση των ελληνικών κανόνων με τις νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις, όσο και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων.

Οι νέες προδιαγραφές βασίζονται στις οδηγίες του οργανισμού OPENPEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line)…Για την Ελλάδα, επίσημη Εθνική Αρχή PEPPOL είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Ενδεικτικά, οι κανόνες που εναρμονίστηκαν αφορούν: Τον τρόπο αρίθμησης του τιμολογίου που εκδίδεται στην Ελλάδα. Το είδος του παραστατικού (όπως τιμολόγιο πώλησης, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.). Τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης του τιμολογίου για φορολογικούς σκοπούς στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Τον σύνδεσμο στο Διαδίκτυο, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων δημοσιεύουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Ειδικά για τις δημόσιες συμβάσεις, με τους νέους κανόνες παρέχεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις αρμόδιες αναθέτουσες Αρχές και οικονομικές υπηρεσίες, με στοιχεία που διευκολύνουν την ηλεκτρονική συλλογή των δικαιολογητικών πληρωμής…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ