Με ποιές απαγορεύσεις θα έρθουν αντιμέτωποι οι ανεμβολίαστοι από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου;

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου  τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κοροναϊό και οι ανεμβολίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με απαγορεύσεις. Όλοι πια φοβούνται νέα έξαρση κρουσμάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω και της λειτουργίας των σχολείων.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου: οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.  Δηλώνεται στο gov,gr.

Δύο rapid test την εβδομάδα προβλέπονται για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης  όλων των βαθμίδων, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ