Μια ενημερωτική και ιδιαιτέρως χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης είχε ο Βουλευτής Κ. Κόλλιας στη Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία 181 ψήφων κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ.  Λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, o Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του νομού μας  κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, πραγματοποίησε μια ενημερωτική και ιδιαιτέρως χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Κόλλιας δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο των κρίσιμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που διαδραματίζονται, η Κύρωση της νέας αυτής αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας αποτυπώνει την εκπεφρασμένη πολιτική της Κυβέρνησης να ενισχύσει την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα προς όλους ότι η χώρα μας  είναι αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος.

Επισημαίνω ιδιαιτέρως τη σημασία που έχει για την Ελλάδα  η ενδυνάμωση των συμμαχιών της, κυρίως κατά την τελευταία τριετία, που η χώρα μας, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες, ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά.

Η Κυβέρνηση εισηγήθηκε την κύρωση της συγκεκριμένης Συμφωνίας σε μια άκρως κρίσιμη συγκυρία, με στόχο την οικοδόμηση νέων συμμαχιών, καθώς και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, ενάντια στις απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, που αποτελούν απειλή στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα.» 

Συνεχίζοντας ο κος Κόλλιας, όπως μας ενημερώνει το γραφείο Τύπου του Βουλευτή,  πρόσθεσε: «Επισημαίνω, ακόμα, ότι η Συμφωνία αυτή έρχεται να επισφραγίσει ακόμα περισσότερο τη θωράκιση της άμυνας της χώρας μας, όπως και η Συμφωνία με τη Γαλλία, η Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο. Επιπλέον, θέτει τα θεμέλια για την εντατικοποίηση της παρουσίας της Αμερικής στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων κοινού ενδιαφέροντος στη Σούδα, στο Βόλο όπου διατίθεται ένα στρατόπεδο για τη φιλοξενία στοιχείων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκπαιδεύονται στο πτητικό αντικείμενο στο Στεφανοβίκειο. Επιπλέον, προβλέπει την παραχώρηση του Στρατοπέδου «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της αρωγής που παρέχεται από το προσωπικό Διοικητικής Μέριμνας στις επιχειρήσεις μεταφοράς αμυντικού υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου προορίζεται για χρήση από τα αμερικανικά πληρώματα που θα συνεκπαιδεύονται με τα ελληνικά από τη Βάση Αεροπορίας Στρατού του Στεφανοβικείου.

Καταληκτικά, θα ήθελα να δηλώσω ότι στην προσπάθεια θωράκισης του αμυντικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη χώρα μας, είναι απαραίτητη η εκπόνηση και υλοποίηση ενός τόσο συνεπούς σχεδίου που ανάγεται αφενός στον άξονα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αφετέρου στον άξονα της οικοδόμησης και της ενίσχυσης συμμαχιών.  Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι με την κύρωση της Συμφωνίας αυτής, η Ελλάδα καθίσταται, περισσότερο από ποτέ, ο πλέον βασικός και πλέον αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί σπουδαίο διπλωματικό όπλο για την αμυντική ασφάλεια του ελληνικού λαού.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ