Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: “Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ πως τρέφει μεγάλη αγάπη για τις Αγορές. Αρκεί να μην είναι …Λαϊκές”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας αναφέρει: 

“Το νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει τον χαρακτήρα του θεσμού των Λαϊκών Αγορών και να επιτρέψει την πλήρη επιχειρηματική δράση ιδιωτών, σε βάρος των απλών παραγωγών. Με μία ακόμα …«μεταρρύθμιση» απορρυθμίζει εντελώς το τοπίο του υπαίθριου εμπορίου και ωθεί στην ανεργία τους μικροπωλητές, που θα χάσουν τις άδειές τους. 

Ειδικότερα: 

  1. Με το υπό σύσταση νομοσχέδιο οι άδειες θα χάσουν την μονιμότητά τους (σε 5 χρόνια για τους Επαγγελματίες και σε 3 για τους Παραγωγούς). Στην συνέχεια θα καταστούν αντικείμενο πλειστηριασμού, περνώντας στην κατοχή όποιου κάνει την μεγαλύτερη προσφορά, μέσα από την Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης.
  2. Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών! Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Αλλά όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, θα παίρνει τη θέση!
  3. Στο άρθρο 9 βάζει από την «πίσω πόρτα» τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές.
  4. Οι επαγγελματίες της Λαϊκής Αγοράς -επιπλέον του προστίμου των 3.000 ευρώ- θα χάνουν την άδεια τους για 6 μήνες, αν δεν κόψουν τρεις αποδείξεις (ανεξαρτήτως ποσού, ακόμα και για 0,50 λεπτά!). Έτσι γίνονται οι μόνοι επαγγελματίες που θα τιμωρούνται με στέρηση του εισοδήματος τους, για φορολογική παράβαση.
  5. Οι Φορείς Λειτουργίας θα είναι ιδιωτικές εταιρείες και όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης. Για παράδειγμα θα ζητάνε δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μήλα κλπ. Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Την ίδια ώρα, όμως, η σοδειά του, η παραγωγή θα περιμένει στο χωράφι.
  6. Όσοι επαγγελματίες καταφέρνουν με κόπο να διατηρήσουν προσωρινά την άδειά τους, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας. 
  7. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Έτσι, η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά εξυπηρετούν οι αγορές αυτές, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, με προσιτές τιμές, θα περιοριστεί δραματικά. 

Η Κορινθία είναι ένας τόπος με δυναμική, αγροτική οικονομία. Οι Κορίνθιοι παραγωγοί δίνουν καθημερινά αγώνα να βρουν τρόπο να πουλήσουν τα προϊόντα τους, μέσα και από τις δεκάδες λαϊκές αγορές στο νομό και στην Αθήνα, ερχόμενοι σε απευθείας επαφή με τον απλό πολίτη και τον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες και τρίτους, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Αυτό τον θεσμό των Λαϊκών Αγορών, το υπουργείο σήμερα θέλει να τον καταργήσει.

Στηρίζουμε τους Αγώνες των παραγωγών, έμπορων και επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την βελτίωση τους για να συνεχίσουν να προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χαμηλής τιμής και ασφαλούς ποιότητας στους καταναλωτές.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην διάλυση των Λαϊκών Αγορών, ένα θεσμό που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη προσφορά στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα.

Υποστηρίζουμε τον εποπτικό ρόλο των Περιφερειακών Ενοτήτων στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών λαϊκών αγορών.

Υπογραμμίζουμε ότι στις λαϊκές αγορές πρέπει να συμμετέχουν παραγωγοί και  έμποροι και όχι ιδιωτικές εταιρείες γιατί η έλλειψη μεσαζόντων χαρακτηρίζει την λειτουργία τους και εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σύστημα πλειοδοσίας των θέσεων, γιατί έτσι θα αποκλείονται οι πιο αδύναμοι οικονομικά, που αδυνατούν να έχουν το σχετικό κεφάλαιο.

Τονίζουμε, ότι η χορήγηση αδειών σε παραγωγούς πρέπει να γίνεται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και να μην αποτελεί προτεραιότητα ο τίτλος σπουδών.

Θυμίζουμε πως οι Έλληνες παραγωγοί έχουν στηρίξει την ελληνική οικογένεια με προσωπικό οικονομικό κόστος στα δέκα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τους οφείλουμε το ελάχιστο, που είναι να σταθούμε στο πλευρό τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπει τις Λαϊκές Αγορές σε SUPER MARKET, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των παραγωγών και έμπορων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων των Λαϊκών Αγορών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ