Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ  Π-Σ Κορινθίας : «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στερεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας από Δήμους και Κοινότητες»

Από το γραφείο Τύπου της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Κορινθίας ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

«Στον αντίποδα της προοδευτικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη θεσμική παρέμβαση του «Κλεισθένη», έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., με γνώμονα την προκλητική στρατηγική πρόθεση κάθετου ελέγχου της εξουσίας, να οδηγήσει σε μαρασμό δήμους και κοινότητες, στερώντας τους το οξυγόνο της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

Πιστή στην αντίληψη του κ. Βορίδη – ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση- περί αποκλεισμού άλλων πολιτικών δυνάμεων από την διακυβέρνηση μέσω θεσμικών μεταρρυθμίσεων, έρχεται να επιφέρει βαθύτατο πλήγμα στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και ιδίως στον κοινοτισμό, που αποτελεί το πρώτο κύτταρο της δημοκρατικής ζωής με μακρά παράδοση στον τόπο μας.

Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει στο πιο αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο σύστημα αυτοδιοίκησης που έχει γνωρίσει η χώρα, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.

​Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τις εκλογές Α’ και Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνολικής αντιμεταρρύθμισης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2019. Τότε με σωρεία τροπολογιών φαλκιδεύτηκε η πρόσφατη ετυμηγορία των ψηφοφόρων και υπονομεύτηκε η λειτουργία των κορυφαίων συλλογικών οργάνων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς με δοτές και τεχνητές πλειοψηφίες οι  Οικονομικές Επιτροπές Δήμων και Περιφερειών απέκτησαν υπερεξουσίες και κρίσιμες αρμοδιότητες.

Δεν αφέθηκε να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα της Απλής Αναλογικής με το οποίο είχαν διεξαχθεί οι εκλογές και είχε διαμορφωθεί η σύνθεση των συλλογικών οργάνων.

Σήμερα, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου όπως, η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο το 60% των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου, η μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου μεσοσταθμικά κατά 20%, το  όριο του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια, η κατάργηση των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στις κοινότητες και η μείωση του Προϋπολογισμού τους, οδηγούν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων μέσω της στρέβλωσης της ισοτιμίας της ψήφου. Οδηγούν στην εξαφάνιση των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων και εμποδίζουν τη συμμετοχή των πολιτών σε ανεξάρτητους  συνδυασμούς.

 

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη και χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη που αγαπά το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τον τόπο του, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική του τοποθέτηση, να δώσει την μάχη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση. 

Είναι χρέος μας, ενεργοποιώντας τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών,  να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σθεναρής αντίστασης απέναντι στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ