Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο στην Κόρινθο – Το παρακολούθησαν δια ζώσης 600 σύνεδροι και άλλοι 15.000 διαδικτυακά

Δήμαρχος : “Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους δήμους με ακόμη καλύτερο τρόπο”

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Επιστημονικό Συνέδριο για Αιρετούς, Τεχνοκράτες & Στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ, που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, από τις 2 έως σήμερα Κυριακή 4 Ιουλίου.  Το παρακολούθησαν δια ζώσης 600 σύνεδροι και άλλοι 15.000 διαδικτυακά. Στη συνέντευξη Τύπου που  δόθηκε νωρίτερα στο Δημαρχείο  της “οικοδέσποινας” πόλης  οι διοργανωτές ανέφεραν τα αποτελέσματα του συνεδρίου, το οποίο είχε ως κύριο θέμα, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων με στόχο την πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τον λόγο πρώτα πήρε ο κ. Γιάννης Μπόγδης, Γ.Γ  δήμου Αλεξανδρούπολης: “Το σημαντικότερο είναι η έναρξη του συνεδρίου. Όσοι παρέστησαν δεν ήρθαν τυχαία. Συζητήθηκαν θέματα και για τους δήμους και για τις περιφέρειες με συμμετοχή κοινωνικών φορέων. Παρών ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης. Είπε ότι η λέξη “κλειδί” είναι η κυβερνησιμότητα. Ακολούθησε η Μαρία Συρεγγελα, Υφυπουργός εργασίας, που μίλησε για τη δημογραφική πολιτική.
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σισμανίδου Αναστασία, Γ.Γ στον Δήμο Ωραιοκάστρου: “Παρουσιάστηκε το εθνικό δίκτυο τεχνογνωσίας για την αποτελεσματικότητα και τον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 40 δήμοι, στόχος να γίνουν 100.
Μιλήσαμε για τη μειωμένη εισπραξιμότητα των ΟΤΑ. Όπως και οι τρόποι σύναψης δανείων.
Η άλλη θεματική ήταν σχετικά με τον δημοσιονομικό έλεγχο. Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της πολυνομίας με χρηστή διακυβέρνηση.
Επίσης συζητήθηκε και η υιοθέτηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και παρουσιάστηκε η καλύτερη ως τώρα πρακτική.
Τέλος συζητήθηκε η συνεργασία με ευρωπαϊκές πόλεις και η υλοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως η Βιώσιμη Πόλη και άλλα.”

Καρακατσάνης Γ.Γ  δήμου Χερσονήσου: “Αναφέρθηκε η διασταύρωση στοιχείων με ψηφιακές εφαρμογές καθώς και η προστασία προσωπικών δεδομένων. Είναι ανάγκη να εναρμονιστούμε με αυτά. Επίσης παρουσιάστηκε η “Έξυπνη Πόλη”. Δηλαδή μια ψηφιακή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.”

Γαλανόπουλος, Γ.Γ δήμου Αβδήρων: “Σημαντικοί ομιλητές συμφώνησαν ότι οι ΟΤΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό. Τα επόμενα χρόνια οι ΟΤΑ θα διαχειριστούν πολλά δισεκατομμύρια και από Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Μιλήσαμε για τη δημόσια διαφάνεια και λόγοδοσια και για την αξιοποίηση κάθε περιοχής.”

Μαίρη Γαλαζουλα, διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης:
“Ψηφιακή εξυπηρέτηση πιο γρήγορη και με εξοικονόμηση πόρων καθώς και μείωση των διοικητικών βαρών. Δημιουργούνται νέα συστήματα καταχώρισης για τους πολίτες στα οποία μπορούν να απευθύνονται για να δουν πως μπορούν να εξυπηρετηθούν.”

Χρηστάκης,Γ.Γ  δήμου Ν. Σμύρνης και πρόεδρος των Γ.Γ ΤΑ: “Είναι μία ευκαιρία να συνεργαστούμε με επιστήμονες για τη νομολογία. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλύτερη μεταφορά των προβληματισμών μας σε επιστήμονες οι οποίοι θα μας δώσουν τις καλύτερες λύσεις.”

Βαρελάς Γ.Γ δήμου Πύργου: “Μιλήσαμε για βέλτιστες οικονομικές πρακτικές σε ΟΤΑ, ψηφιοποίηση και φύλαξη αρχείων, διαχείριση της πανδημίας.
Η Έξυπνη Πόλη βοηθάει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επίσης προκύπτουν και νέες θέσεις εργασίας. Τα προβλήματα θα λύνονται τάχιστα. Πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει και όλα τα αιτήματα μπορούν να φανούν σε ένα κινητό τηλέφωνο.”

Στελατος Γ.Γ δήμου Σάμης: “Συζητήθηκε η προσέλκυση πόρων από τους ΟΤΑ με ομίλους εδαφικής συνεργασίας. Παρουσιάστηκαν οι φορείς ώστε κάθε δήμος να επιλέξει τον οργανισμό που θα του προσφέρει τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του.
Αποτυπώθηκαν τα εργαλεία αλλά και οι στρατηγικές συνεργασίες και συμπράξεις που ειναι αναγκαίες ώστε οι δήμοι να διεκδικήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις.
Παρουσιάστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες από το Πράσινο Ταμείο.”

Ν.Σπηλιόπουλος, Γ.Γ  δήμου Κορινθίων: “Συζητήθηκε η δημογραφική πολιτική και η ισότητα των φύλων. Συγκεντρώθηκαν γυναίκες δήμαρχοι σε αυτό το τραπέζι.
Αυτό που κράτησα είναι πως τα δύο τελευταία χρόνια ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες δήμαρχοι βρέθηκαν σε ένα τραπέζι. Είναι 19 δήμαρχοι, αποτελούν τη μειοψηφία δηλαδή .. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στους ΟΤΑ.”

Γαλαζουλα: “Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του Υπουργείου για τη στήριξη των οικογενειών με μέτρα όπως “νταντάδες της γειτονιάς”, φύλαξη βρεφών από επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζομένων. Προτρέπονται όλοι οι δήμοι να δημιουργήσουν επιτροπές ισότητας.”

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου τον λόγο πήρς ο Δήμαρχος κ. Νανόπουλος: “Είμαι πολύ ευχαριστημένος που έγινε ένα τόσο επιτυχημένο συνέδριο στην πόλη μας με 600 συνέδρους και 15.000 θεατές μέσω διαδικτύου.
Οι τεχνοκράτες κάνουν το δύσκολο έργο που συνήθως δεν φαίνεται σε έναν δήμο.
Σας ευχαριστώ θερμά όλους για αυτό το συνέδριο – σταθμό. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους δήμους με ακόμη καλύτερο τρόπο.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ