Ο Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε στην Βοστώνη τον τάφο του φιλέλληνα γιατρού Samuel Gridley Howe που είχε ζήσει και στην Κορινθία

Κατά την παραμονή  του στην Βοστώνη, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε το κοιμητήριο της πόλης για να τιμήσει τον φιλέλληνα γιατρό και μεγάλο φιλέλληνα , Samuel Gridley Howe , ο οποίος μάλιστα είχε πολύ στενές σχέσεις με την Κορινθία . Διαβάζουμε σχετικά από την ανάρτηση του κ. Δήμα στο F :

“200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και επισκέφθηκα το κοιμητήριο της Βοστώνης για να τιμήσω έναν γνήσιο φιλέλληνα που συνδέεται άμεσα με την Ουασιγκτόνια (Εξαμίλια) Κορινθίας.
Ο  Samuel Gridley Howe (1801-1876) ήταν γιατρός, πραγματικός φιλέλληνας, φιλάνθρωπος και πρωτοπόρος στην εκπαίδευση τυφλών και ανάπηρων παιδιών. Γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 10 Νοεμβρίου 1801 και καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Μετά την απόκτηση του ιατρικού του πτυχίου το 1824, ο Χάου παρακολουθώντας τα νέα για την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης στην Ευρώπη εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενθουσιάστηκε με την ιδέα του απελευθερωτικού αγώνα παρακινούμενος και από τον ενθουσιασμό του για τον Λόρδο Βύρωνα του οποίου ήταν θαυμαστής. Ο Χάου πήρε το πλοίο για την Ελλάδα και με την άφιξη του εκεί εντάχθηκε στις δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών ως χειρουργός. Η γενναιότητα, ενθουσιασμός και ικανότητα του, του προσέδωσαν τον ευφημιστικό τίτλο Λαφαγιέτ της Ελληνικής Επανάστασεως κατά τον διάσημο Γάλλο στρατηγό της εποχής. Ο Χάου επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1827 για να συγκεντρώσει χρήματα και προμήθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα η οποία πλήττονταν από λιμό. Μαζί του έφερε και μικρό αριθμό ορφανών παιδιών από την Ελλάδα. Οι πυρετώδεις προσπάθειες του Χάου απέφεραν τελικά το ποσό των 60.000 δολαρίων τα οποία κατανεμήθηκαν στην αγορά τροφίμων, ρουχισμού και την ίδρυση καταφυγίου για τους πρόσφυγες στην περιοχή της Αίγινας.
Αργότερα ίδρυσε ακόμα ένα καταφύγιο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, και κατόπιν έγραψε τα απομνημονεύματα του από την επανάσταση. Ο Καποδίστριας δώρισε στον Χάου 5.000 στρέμματα στα Εξαμίλια της Κορίνθου, από τα κτήματα που άνηκαν στο Κιαμήλ Μπέη, μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις του προς τον Κυβερνήτη όπου εκεί οργάνωσε μια τυπική γεωργική κοινότητα με το όνομα «Ουασινγκτονία» (Washingtonia). Εκεί στέγασε 200 πρόσφυγες και προσέλαβε 200 εργαζόμενους. Ίδρυσε επίσης ένα ορφανοτροφείο και ένα σχολείο.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ