Περισσότερες από 500 γυναίκες έχουν ωφεληθεί από τις Υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δ. Κορινθίων

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. λειτουργεί στην Κόρινθο από τις 12 Νοεμβρίου του 2013  και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή  Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοπόννησος 2014-2020.

Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, όπως κάθε χρόνο.

Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) και στελεχώνεται από έναν Κοινωνιολόγο, μία Κοινωνική Λειτουργό και μία Ψυχολόγο, επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στην συμβουλευτική γυναικών.    Το Κέντρο στεγάζεται στην οδό Εθνικής Ανεξαρτησίας 58, λειτουργεί  Δευτέρα με Παρασκευή με ωράριο 08.00 με 16.00 και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι δωρεάν και καλύπτονται από τον νόμο περί απορρήτου.

Το τηλέφωνο του Κέντρου είναι το 2741074670. Οι  υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

– Δωρεάν ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση

-Συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας (με την οπτική του φύλου),

-Υπηρεσίες παραπομπής των θυμάτων όποτε αυτό απαιτείται, σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λ.π.

– Εργασιακή Συμβουλευτική.

– Νομική Συμβουλευτική και πληροφόρηση

-Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Όπως μας ενημέρωσε  ο κος Χρήστος Ερνίκιολης , που εργάζεται στο Κέντρο, από τις 12/11/2013 μέχρι και σήμερα έχουν ωφεληθεί από τις Υπηρεσίες του Κέντρου πάνω από 500 γυναίκες. «Επίσης , μέσα από δράσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης του Κέντρου-ως μέρος της γενικότερης εθνικής και Ευρωπαϊκής προσπάθειας- θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον βαθμό ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας», μας είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Ακόμη, η συνεργασία μας με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για το φαινόμενο(Πρόνοια, Νοσοκομείο, , Αστυνομία κλπ.)είναι  ικανοποιητική.»

Ποιες γυναίκες ωφελήθηκαν και ωφελούνται από το Συμβουλευτικό Κέντρο;

Οι περιπτώσεις ωφελούμενων αφορούν στην πλειοψηφία τους περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (λεκτικής, ψυχολογικής/συναισθηματικής ,οικονομικής σωματικής κ.α.).Στο Κέντρο επίσης έχουν προσέλθει γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας κ.α.).Το Κέντρο υιοθετεί την συμβουλευτική προσέγγιση με βάση το φύλο και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες λειτουργίας που εποπτεύονται επιστημονικά από το ΚΕ.Θ.Ι.

Ρωτήσαμε τον κος Ερνίκιολη για τις μελλοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης του Κέντρου και αυτές αφορούν στην Προβολή ταινίας σε κεντρικό κινηματογράφο της πόλης της Κορίνθου την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου  και στην παρουσίαση θεατρικού   μονολόγου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. «Για το 2022 προγραμματίζουμε δράσεις για την 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  και γενικότερα είμαστε σε επαφή και σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις με τοπικούς συλλόγους , σχολεία , όπως και με προσφύγισσες.», όπως μας ενημέρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ