Ποιά είναι τα τέσσερα σενάρια για την μετάλλαξη “Όμικρον” στη χώρα μας; Τί απαντά ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Μιλώντας στο Open, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε,  πως ενόψει των γιορτών και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα rapid test.

«Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «αν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους, καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανάκης μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα δυνητικά ενδεχόμενα»:

  • Να μην επικρατήσει: «Πρόκειται για ένα αδιάφορο ενδεχόμενο γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με την Δέλτα».
  • Να επικρατήσει «αλλά να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει. Πρόκειται για ένα ευμενές σενάριο».
  • Να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα και να έχουμε να κάνουμε με μία καινούρια πανδημία. «Αυτό είναι το πιο ακραίο γιατί θα έχουμε τεράστια επιδημικά κύματα. Δεν το θεωρούμε πιθανό».
  • Να επικρατήσει, να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Και σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ και θανάτους εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται και μολύνεται, κάποια στιγμή η πανδημία θα σβήσει από μόνη της. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ