Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία έξαρση της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες – Τί σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες

«Στόχος της καμπάνιας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύσουμε να μολυνθούμε και ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να εξαλείψουμε την πανδημία.» τόνισε χθες η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την διάρκεια της  ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και την πανδημία . Συνεχίζοντας η κα Παπαευαγγέλου, είπε πως : «Στην χώρα μας, μια υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο από την δική μας, των Ελλήνων, μετακίνηση σε αγαπημένες τουριστικές περιοχές, όσο και από τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω του τουρισμού.» «Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα».

Έκανε δε γνωστό πως «Οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχουμε εισηγηθεί σαν Επιτροπή περιλαμβάνουν:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
  • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
  • Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
  • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
  • Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
  • Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
  • Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων».

Και κατέληξε την τοποθέτησή της λέγοντας: «Με όλα αυτά στο μυαλό μας, θα πορευτούμε διατηρώντας τους βασικούς μας στόχους, που δεν είναι άλλοι από το να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού με την ατομική μας συμπεριφορά και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας της χώρας μας προσερχόμενοι στα εμβολιαστικά κέντρα.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ