Ρύθμιση χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες με 240 έως και 420 δόσεις : Με ποιά κριτήρια μπορεί κάποιος να υπαχθεί σ’ αυτήν;

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες με 240 έως και 420 δόσεις έχει ανοίξει εδώ και μέρες και το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, αφού λόγω της πανδημίας τα χρέη έχουν συσσωρευτεί και κάθε οφειλέτης αναζητά την πιο συμφέρουσα ρύθμιση για να τα ξεπληρώσει . Και πράγματι για όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπάρχει εισόδημα που μπορεί να δικαιολογήσει την εξυπηρέτηση δόσεων,  γίνεται μια συνολική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα, τις δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Όσον αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις μπορούν μέσω του ofeiles.gov.gr να επιδιώξουν διευθέτηση οφειλών σε διμερή συμφωνία με το Δημόσιο ή πολυμερείς με όλους τους πιστωτές τους συνολικά, για να επιτύχουν έως 240 δόσεις και 75% διαγραφή οφειλής προς το Δημόσιο, ή και 420 δόσεις και 80% «κούρεμα» προς τις τράπεζες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Ποιά είναι όμως τα κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση; 

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με το ethnos.gr ,προσφέρει ρυθμίσεις και για οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή/και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να έχουν οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς, εφόσον ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα εξής κριτήρια: Το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ., αλλά ακόμα και αν δεν είναι καν ληξιπρόθεσμα αλλά εμφανίζονται απλώς βεβαιωμένα προς είσπραξη (π.χ. τρέχοντες φόροι).
Εντάσσονται ακόμα όλες οι τρέχουσες οφειλές προς φορείς του Δημοσίου που έχουν βεβαιωθεί, ακόμα και αν είναι ενήμερες και όχι ληξιπρόθεσμες, όπως δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, αρκεί ο οφειλέτης να επικαλεστεί δυσκολίες και επιδείνωση οικονομικής κατάστασης (μείωση εισοδήματος ή αύξηση δαπανών) μεγαλύτερη από 20%.
Ο αιτών δεν πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για κήρυξη σε πτώχευση.
Ο οφειλέτης συναινεί για άρση του τραπεζικού απορρήτου και η πλατφόρμα υπολογίζει με βάση τα στοιχεία που έχουν αντληθεί:Το τελικό ποσό αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)
Τον αριθμό δόσεων αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)
Τα ποσά αυτά καθορίζονται από:
Την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη (περιουσία + εισοδήματα)
Την εμπορική αξία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
Την κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση που γινόταν ρευστοποίηση
Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της οφειλής (ή το «κούρεμα» κατά περίπτωση) και τον αριθμό των δόσεων για κάθε οφειλή (50 ευρώ κατ’ ελάχιστον τον μήνα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ