Σπανακόριζο κοκκινιστό , πεντανόστιμο και θρεπτικό

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 φλ ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο κοτσάνια και φύλλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι για το τελείωμα

Εκτέλεση

Το κοκκινιστό σπανακόρυζο,είναι μία θρεπτική συνταγη, οικονομική και πανεύκολη που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Για το κοκκινιστό σπανακόρυζο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι. Προτιμώ να το φτιάχνω με φρέσκο σπανάκι. Γι’ αυτό, ξεκινάω πάντα το σπανακόρυζο με ντομάτα καθαρίζοντας το σπανάκι.

Σπανάκι και ρύζι : προετοιμασία

  • Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι
  • Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
  • Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
  • Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  • Το αφήνω να στραγγίσει.
  • Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
  • Ψιλοκόβω τον άνηθο.
  • Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.

Σπανακόρυζο με ντομάτα, η συνταγή βήμα βήμα

  • Σε μια πλασοτέ, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
  • Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1 1/2 φλ. νερό ζεστό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε. Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
  • Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.
  • argiro.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ