Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου ο Βουλευτής Κ. Κόλλιας – Ποιά θέματα συζήτησε με τον διοικητή Π.Σ Β. Μαρινάκη και τον διοικητή Π.Υ Δ. Λερή

Επίσκεψη πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου ο Βουλευτής κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και το έργο της Υπηρεσίας. Σχετικά με την επίσκεψή του αυτή, ο κος Κόλλιας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου όπου και πραγματοποίησα συνάντηση με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας, κ. Βικέντιο Μαρινάκη, καθώς και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, κ. Δημήτριο Λερή. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την Πρωτομαγιά, όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου ήδη βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να προλάβει φαινόμενα, όπως αυτά που δυστυχώς ζήσαμε κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Οι ηρωικοί Πυροσβέστες μας, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την πολύτιμη εμπειρία που διαθέτουν, βρίσκονται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση για την αντιμετώπιση κάθε είδους έντονων καιρικών φαινομένων και ιδίως για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Πιστεύω ότι, με την συμβολή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, διαθέτουμε έναν μηχανισμό ικανό να εντοπίσει και να καταστείλει γρήγορα κάθε νέα πυρκαγιά. Βεβαίως, έχουν ήδη ξεκινήσει εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές.

Φέτος, μάλιστα, έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα μεγάλο σχέδιο πανελλαδικά, με προληπτικά μέτρα πρωτόγνωρα για την χώρα. Το γεγονός αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως και, φυσικά, ως πολίτης, αισθάνομαι σε μεγάλο βαθμό ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περσινού καλοκαιριού.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να απευθύνω ιδιαίτερη έκκληση στους φίλους αγρότες της Κορινθίας, ζητώντας τους την περίοδο αυτή, να περιορίσουν, στο μέτρο του δυνατού, την καύσιμη ύλη στα χωράφια τους, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εκδήλωση φωτιάς. Παράλληλα, τους ζητώ, σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, να κινητοποιηθούν και να συνδράμουν ενεργά με τα μηχανήματά τους στο έργο της πυρόσβεσης, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μία δασική έκταση, ούτε μία περιουσία σε ολόκληρη την περιοχή.

Επιπλέον, τονίζω ότι προτίθεμαι να συμβάλω με κάθε τρόπο, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η Επιχείρηση «Δρυάδες» στο Αμόνι Κορινθίας και ιδιαίτερα στο Πευκάλι, που ήδη συμπεριλαμβάνεται στις «κόκκινες περιοχές» για τις οποίες το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αυξημένες δράσεις πυροπροστασίας. Ήδη, για πρώτη φορά φέτος εντός τριών μηνών, προβλέπεται η ολοκλήρωση του καθαρισμού 40.000 στρεμμάτων προκειμένου να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι θεωρώ αναγκαία την ανανέωση του προσωπικού που στελεχώνει ευρύτερα το Πυροσβεστικό Σώμα, μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών, όπως γνωρίζουμε, ξεπερνά τα 45 έτη, ηλικία, που, σύμφωνα με τους ίδιους τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, δυσχεραίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ σήμερα, να επανδρωθεί από νεότερους πυροσβέστες, που θα μπορούν σαφέστατα να ανταποκριθούν σε συνθήκες πίεσης και εξάντλησης. Και παρακαλώ θερμά τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει σοβαρά αυτή την προοπτική. Ήδη με σχετική Ερώτηση που έχω καταθέσει, έχω ζητήσει από τον Υπουργό την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι διαθέτουν πολυετή πείρα και κατάρτιση και είναι οπωσδήποτε σε θέση να ανταποκριθούν σε ένα τόσο απαιτητικό έργο.

Είμαστε όλοι μαζί και στο πεδίο και σε κάθε δράση πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας. Ελπίζω με τη συνδρομή, τον ορθό συντονισμό και την συνεργασία όλων να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση και τον πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό ενάντια στην εκδήλωση πυρκαγιών για τον τόπο μας.».​

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ