Στη Βουλή ερώτηση 22 Βουλευτών για τα επεισόδια στις φυλακές ανηλίκων Κορίνθου με πρωτοβουλία του Γιώργου Ψυχογιού

φωτο αρχείου

Γ. Ψυχογιός: “Η απαξίωση της δομής και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή  του νομού μας  Γ. Ψυχογιού, και την συνυπογραφή είκοσι ένα ακόμα βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την “απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις φυλακές ανηλίκων Κορίνθου”, όπως τονίζουν και συνεχίζουν : ” Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια του Σαββάτου, 30/07, στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό σωφρονιστικό κατάστημα, που μέχρι το 2019 είχε να επιδείξει πληθώρα δράσεων επανένταξης για τους κρατούμενους και λειτουργούσε με σαφώς περισσότερο προσωπικό, οι βουλευτές ζητούν να ενισχυθεί σε στελέχωση, προγράμματα επανένταξης και υποδομές το ΕΚΚ Κορίνθου, ώστε να διασφαλίζονται η εύρυθμη λειτουργία του, τα δικαιώματα των ανήλικων κρατουμένων, αλλά και η επάρκεια σε προσωπικό, καθώς και άμεσες απαντήσεις για το πού βρίσκονται οι ανήλικοι κρατούμενοι που προσήχθησαν μετά τα επεισόδια, υπό ποιες συνθήκες κρατούνται και πότε θα γίνει η επιστροφή τους στο σωφρονιστικό κατάστημα.”

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:
“Αθήνα, 5 Αυγούστου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Συνεχή επεισόδια στις φυλακές ανηλίκων Κορίνθου. Η απαξίωση της δομής και η σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν την κατάσταση στα άκρα»

Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου. Σε μια φυλακή, μάλιστα, που μέχρι το 2019 λειτουργούσε με σαφώς καλύτερο τρόπο ως προς τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια για όλους, με κανονική λειτουργία σχολείου, με προγράμματα επανένταξης και δράσεις εξωστρέφειας για τους κρατούμενους.
Δυστυχώς, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, αρχικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο σας που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε και πολλά διοικητικά προβλήματα, τη μείωση του προσωπικού και την υποστελέχωση των φυλακών Κορίνθου όπου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσαν 4 άτομα περισσότερα, την υποβάθμιση των υποδομών και την υλοποίηση από την κυβέρνηση μιας τιμωρητικής πολιτικής για τους κρατούμενους, που ήδη έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο, με περικοπή προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανένταξης που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, η κατάσταση άλλαξε άρδην.
Στις 30 Ιουλίου, σημειώθηκαν επεισόδια και πάλι. Με εξέγερση κρατουμένων για τις συνθήκες διαβίωσης και τη συμπεριφορά ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, πρόκληση υλικών ζημιών και μεγάλη ένταση. Στη συνέχεια, οι ανήλικοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Κορίνθου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου κρατούνται για μέρες αναμένοντας την διαδικασία της προανάκρισης.
Επειδή, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στο κράτος δικαίου, την ομαλή λειτουργία ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Θα ενισχυθεί άμεσα σε στελέχωση, προγράμματα επανένταξης και υποδομές το ΕΚΚ Κορίνθου, ώστε να διασφαλίζονται η εύρυθμη λειτουργία του, τα δικαιώματα των ανήλικων κρατουμένων, αλλά και η επάρκεια σε προσωπικό;
Που βρίσκονται, υπό ποιες συνθήκες κρατούνται και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επιστροφή των ανηλίκων κρατούμενων που έχουν προσαχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ