Συνέντευξη «Δίολκος» : Δ. Παπαναστασίου: “Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα  προβλήματα Ψυχικής Υγείας” – “Μπορούμε να πούμε όχι στα ναρκωτικά, όχι στις εξαρτήσεις..”

Οικονομική κρίση και πανδημία έφεραν «στο κόκκινο» τα προβλήματα ψυχικής Υγείας.

Μιλήσαμε με την πολύ δραστήρια υπεύθυνη του Κέντρου  Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του νομού μας «Δίολκος», κ. Παπαναστασίου Δήμητρα, με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και την ποδηλατάδα που είχε διοργανώσει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπολατίου . Η κα Παπαναστασίου  μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις δράσεις του Κέντρου , οι οποίες είναι ομολογουμένως  ανεκτίμητες ιδιαίτερα στις ημέρες μας , εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης.  Οι δύο λοιπόν αυτές καταστάσεις , δηλαδή η οικονομική κρίση και η κρίση της πανδημίας, έφεραν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα ψυχικής Yγείας και ανέβασαν πάρα πολύ δυστυχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως μας είπε η υπεύθυνη του Κέντρου.

Δημοσιογράφος: Χτες ήταν η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών και ο «Δίολκος» έκανε κάποιες δράσεις γι’ αυτό.

Παπαναστασίου: Ναι. Χθες έγινε μία ποδηλατοδρομία που διοργανώθηκε από μας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Μπολατίου, «Νέα Διάπλαση». Το μήνυμα και ο στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν, στα πλαίσια πάντα της Παγκόσμιας μέρας κατά των ναρκωτικών που είναι η 26 η Ιουνίου, ότι μπορούμε να πούμε όχι στα ναρκωτικά, όχι στις εξαρτήσεις, όχι στον αρνητισμό και να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα με μια θετική στάση ζωής, προτείνοντας έναν εναλλακτικό δρόμο. Αντί για τα ναρκωτικά προτείνουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δύναμη, τη διεκδίκηση και την ανταγωνιστικότητα. Συμμετείχαν 35-40 νέα παιδιά από τον σύλλογο Μπολατίου. Ξεκινήσαμε από την παραλία στο Βραχάτι με κατάληξη το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου. Εκεί έγιναν κάποιες πολιτιστικές δράσεις, είπαμε πολλά τραγούδια και μάθαμε πολλά πράγματα για την ιστορία του Αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου από τον δάσκαλο τον Μπάμπη τον Ανδρικόπουλο.

Είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, πολύ χαρά και ζωντάνια σε πείσμα των καιρών που μας θέλουν μαλθακούς και να βγάζουμε όλη μας την «επαναστατικότητα» στα πληκτρολόγια και δεν μας θέλουν τελικά δια ζώσης έξω να αλληλεπιδρούμε.

Δημοσιογράφος: Οι εξαρτήσεις έχουν αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία χρόνια;

Παπαναστασίου: Ποσοστά εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε γιατί σε μας απευθύνονται αυτοί που θέλουν να προσπαθήσουν να απεξαρτηθούν. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω  ότι φαίνεται, είναι ότι τα αιτήματα για απεξάρτηση μπορεί να είναι σταθερά ή και λίγο μειωμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι μειώθηκε η χρήση. Έχουν όμως αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα που είναι σχετικά με την ψυχική Υγεία. Ότι αφορά δηλαδή στη διαχείριση του άγχους, στις κρίσεις πανικού, σχολική και ενδοοικογενειακή βία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε με την πανδημιακή κρίση. Η τελευταία κρίση της πανδημίας ήρθε και «κούμπωσε» στην προηγούμενη οικονομική κρίση, γονατίζοντας ψυχολογικά τους ανθρώπους και τώρα ζούμε τις επιπτώσεις από όλο αυτό. Τώρα προσπαθούμε να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» ως κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Έρχονται σε σας ακραία περιστατικά εξαρτημένων ανθρώπων;

Παπαναστασίου: Σε μας έρχονται για να το «κόψουν». Έρχονται καθαροί, περιποιημένοι, ακόμα και υπό την επήρεια να έρθουν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που θα μπορούσαν και αυτό είναι πολύ καλό. Έχουμε επιστημονικό προσωπικό πλήρως καταρτισμένο και ένα πολύ δραστήριο διοικητικό συμβούλιο. Έχουμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε δίκτυα εθελοντών σε κάθε δήμο. Πρέπει να υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε κάθε δήμο για όλο το νομό γιατί εμείς είμαστε 2-3 άνθρωποι και δεν προλαβαίνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ