Συνεχώς στο πλευρό των Επαγγελματιών το Επιμελητήριο – Παναγιώτης Πιτσάκης: «Θα είναι καταστροφικό αν διαρκέσει πολύ το lockdown»

Συνέντευξη στην hmerisiakorinthou.gr

Συνεχείς και στοχευμένες είναι οι δράσεις του Επιμελητηρίου Κορινθίας για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων , που όπως όλες πανελλαδικά, βάλλονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ανακάμψει και στην Κορινθία , οι έμποροι και οι καταστηματάρχες χρειάζονται και την βοήθεια του κράτους των κατά τόπους φορέων , όπως του Επιμελητηρίου. Αυτό το γνωρίζει καλά ο  κ. Παναγιώτης Πιτσάκης , ο οποίος ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας γνωρίζει καλά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν να ξεπεράσουν οι συμπολίτες του.

Ο κος Πιτσάκης μίλησε στην hmerisiakorinthou.gr . Μας είπε ότι  η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη και όλοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι  στηριζόμενοι στα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την πανδημία.

«Η κατάσταση χώρα μας είναι δύσκολη» είπε ο κος Πιτσάκης μεταξύ άλλων «διότι και το προηγούμενο καλοκαίρι λόγω των μέτρων δεν υπήρξε μεγάλη κίνηση στα μαγαζιά αλλά και τα τελευταία  δέκα  χρόνια η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ βαθιά ύφεση.»

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε  από ανθρώπινη άποψη, ποια είναι  η κατάσταση και το ηθικό των επαγγελματιών,  επιχειρηματιών.

Πιτσάκης: Κοιτάξτε, η κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή. Είναι το δεύτερο lockdown μέσα στην ίδια χρονιά και πρέπει να σκεφτούμε ότι η ελληνική οικονομία έρχεται από μία βαριά οικονομική κρίση τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Συν τοις άλλοις το περασμένο καλοκαίρι μαζί με όλα αυτά τα μέτρα για τον κορονοϊό τα μαγαζιά δεν έκαναν τους μεγαλύτερους τζίρους όπως και να χει. Έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα αυτό το νέο lockdown στο λιανικό εμπόριο στην εστίαση και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Δημοσιογράφος: Ας πούμε ότι το lock down πάει και μετά τα Χριστούγεννα, μέχρι την Άνοιξη και μέχρι να βγει το εμβόλιο πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν;

Πιτσάκης: Αν πάει μέχρι τον Απρίλιο δεν μπορώ να σας δώσω κάποιο νούμερο αλλά σίγουρα θα είναι καταστροφικό ίσως και το 80% να μην μπορέσουν να ξανανοίξουν.

Όσον αφορά στο πρώτο  ερώτημα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πρέπει να σκεφτούμε ότι ρόλο μεγάλο παίζει και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα τα μέτρα που έχει ήδη πάρει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης και της απασχόλησης και των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, καθώς και για εργαζομένους αλλά και ανέργους.

Για παράδειγμα ένα από τα πολύ καλά μέτρα για την αγορά είναι η  αναβολή είσπραξης επιταγών 75 μέρες πίσω.

Βέβαια τα  μέτρα όσο  θετικά και να είναι αν κάποτε δεν σταματήσει η καραντίνα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για όλο αυτό;  

Πιτσάκης: Εμείς ξεκινήσαμε από το πρώτο  lockdown , για την πρώτη καραντίνα να κάνουμε προτάσεις αλλά για να βοηθάμε τους επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε σεμινάρια που αφορούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι τόσο ο κλάδος του τουρισμού αλλά και κάποιοι άλλοι κλάδοι εφοδιάστηκαν με τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για να λειτουργήσουν μέσω καραντίνας.

Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα για κατάργηση ή μείωση των τελών κυκλοφορίας στα επαγγελματικά αυτοκίνητα.

Επίσης ζητήσαμε την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα που θα ξεκινά για πρώτη πρώτου 2021 κάτι που έγινε δεκτό χθες από ότι έμαθα από την κυβέρνηση.

Προτείναμε και αυτό ευτυχώς εισακούστηκε, το «πάγωμα» των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.

Ζητήσαμε επίσης από την κυβέρνηση όπως και έγινε να επιχορηγηθούν και τα τουριστικά λεωφορεία με ένα πάγιο ποσό.

Επίσης στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό για τον περιορισμό των ειδών που πουλάνε  τα σουπερμάρκετ και πουλάνε και άλλα καταστήματα τα οποία τώρα όμως είναι κλειστά και αυτό εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα Προγράμματα που «τρέχουν» αυτό τον καιρό και αφορούν στο Επιμελητήριο; 

Πιτσάκης: Οι παρεμβάσεις μας πλέον είναι καθημερινές και προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση. Έχουμε φτιάξει μία γραμμή επικοινωνίας ώστε τα μέλη μας να μπορούν να μάθουν τηλεφωνικά και άμεσα ποιοι ΚΑΔ  κλείνουν και ποιοι όχι.

Δίνονται από 5 έως 45.000 ευρώ σε υφιστάμενες επιχειρήσεις,  είναι πρόγραμμα για τον covid.

Ταυτόχρονα «τρέχει»  το πρόγραμμα τεχνολογία που είναι μέχρι 60.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, σε τεχνολογικό βέβαια επίπεδο και αυτό επιδοτείται μέχρι και 70%.

Το άλλο πρόγραμμα είναι μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ και αφορά τα πάντα υποδομές, κτίρια κλπ.

Επίσης κάνουμε σεμινάρια. Τώρα υπάρχει ένα σεμινάριο ΛΑΕΚ  που  θα δίνει περίπου 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που το παρακολουθεί.

Τα σεμινάρια είναι για GDPR, SOCIAL MEDIA, ασφάλεια και πρώτες βοήθειες και ασφαλιστικά θέματα.

Εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε ξεκινήσει ένα σεμινάριο που αφορά τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο και έχει μεγάλη επιτυχία γιατί έχει ενδιαφερθεί πολύς κόσμος.  Αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ. Αυτό είναι διαδικτυακό.

Είχαμε ετοιμάσει και εργαστήριο ρομποτικής είχαν πάρει όλα τα υλικά για παιδιά μέχρι και Γυμνασίου αλλά λόγω της καραντίνας δεν έγινε ποτέ. Είχαμε κανονίσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη τη χρονιά να μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά.»

Συνοψίζοντας ο κος Πιτσάκης είπε:  

«Το Επιμελητήριο είναι δίπλα στις επιχειρήσεις δίπλα τους επαγγελματίες, καθημερινά κάνει ερωτήματα και γνωμοδοτεί προς την κεντρική κυβέρνηση προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Να δούμε πόσο απαλά θα την περάσουμε αυτή την κατάσταση .

Εύχομαι τα Χριστούγεννα να μπορέσουμε να είμαστε ανοιχτά ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε δώρα για τα παιδιά μας να ψωνίσουμε ό,τι χρειαζόμαστε να μπορούμε να πάμε έξω κάπου να φάμε, έστω και με τα μέτρα αυτά που υπάρχουν.» 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ