Σύσκεψη ΕΝΠΕ – Περιφερειών για την πανδημία: «Θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή των Περιφερειών και στον επικείμενο εμβολιασμό»

φωτο αρχείου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε μέρος στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη – υπό τον τομεάρχη Υγείας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη-  ο οποίος βρίσκεται σε κατ’οικον περιορισμό μετά την θετική διάγνωση στον κορωνοϊό , με θέμα τον καλύτερο  συντονισμό των δράσεων των Περιφερειών της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού cοvid-19.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε από την ΕΝΠΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη – μετείχαν Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες Υγείας αλλά και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγγελος Χρονάς εντεταλμένος για θέματα Υγείας και Μαργαρίτα Σπυριδάκου μέλος στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στον Τομέα Υγείας της Ενωσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατρός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας και τον ρόλο των Περιφερειών στο θέμα αυτό, με στόχο να προκύψει ένα ενιαίο κείμενο προτάσεων της ΕΝΠΕ, το οποίο θα αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση.

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ σε κάθε επίπεδο, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ενεργή συμμετοχή στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Μεταξύ  άλλων,  σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή των Περιφερειών και στον επικείμενο εμβολιασμό που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα αφορά είτε στην διενέργεια του εμβολιασμού καθεαυτή, είτε σε επίπεδο πληροφόρησης, πρόληψης και συντονισμού.

Εξ άλλου, διατυπώθηκε -για μία ακόμα φορά- η απαίτηση να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με πόρους και με ανθρώπινο δυναμικό για τις δομές υγείας, κυρίως γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος,  σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ισχυρή παρουσία των Περιφερειών στις πρωτοβάθμιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας μέσω της απόδοσης στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της σχετικής αρμοδιότητας και προς τούτο θα πρέπει να επιταχυνθει η υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας που είχε κάνει προ μηνός περίπου στους Περιφερειάρχες ο Υπουργός Εσωτερικών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ