Τί είναι target model που θα φέρει μειώσεις στη τιμή του ρεύματος για νοικοκυριά & επιχειρήσεις;

Το λεγόμενο target model  θέλει να εφαρμόσει από την 1η Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα διεθνές μοντέλο που όπως είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης , είναι  «ασυγχώρητο λάθος» το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν το έχει υιοθετήσει . Και τι αφορά; Περιορισμό των χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Σε αυτό στοχεύει η κυβέρνηση και μάλιστα έχει προγραμματίσει πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των μεγάλων καταναλωτών που επενδύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, δυνατότητα συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά με σχήματα διαχείρισης της ζήτησης, μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Βασικός πυλώνας της νέας δομής της αγοράς ρεύματος είναι το Κοινοτικό πλαίσιο, το λεγόμενο target model. Το νέο μοντέλο θα περιορίσει τις χρεώσεις που επιβάλλονται εκτός αγοράς ενώ θα επιτρέψει τη σύζευξη της ελληνικής με τις γειτονικές αγορές ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στη χώρα μας είναι – με στοιχεία α’εξαμήνου 2020 – οι υψηλότερες στην ΕΕ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ακόμη πως αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, «θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές».

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την εφαρμογή του target model, το ΥΠΕΝ προχωρά στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ