Το Ιουστινιάνειο τείχος στα Ίσθμια και τμήμα της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, εντάσσονται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου

Το Εξαμίλιο Τείχος, γνωστό και ως Ιουστινιάνειο και  τμήμα της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, Δήμου  Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης –είναι τα δύο έργα του νομού μας που εντάσσονται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Συνολικά δέκα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, ενώ σύντομα ακολουθεί  και το έργο του Μουσείου Χώρας.

Συγκεκριμμένα τα έργα που αφορούν την Κορινθία είναι:

  1. “Στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του Εξαμιλίου (Ιουστινιάνειου) τείχους στα Ίσθμια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Η Περιφέρεια αναφέρει: Το Εξαμίλιο Τείχος, γνωστό και ως Ιουστινιάνειο, αποτελεί το κυριότερο αμυντικό έργο της βυζαντινής περιόδου που προστάτευε την Πελοπόννησο από τις από βορρά επιδρομές.Στο πλαίσιο του έργου θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί τμήμα του τείχους 155 μέτρων και 3 πύργων στα Ίσθμια ώστε να καταστεί επισκέψιμο και αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό.

  1. «Στερέωση και αποκατάσταση νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, συνολικού προϋπολογισμού 1.688.880 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αποκατάσταση της νότιας και τμήματος της δυτικής πτέρυγας κελιών και περιλαμβάνει εργασίες ενίσχυσης και στερέωσης των τοιχοποιιών και μορφολογικής αποκατάστασης των πτερύγων κελιών, με σκοπό την απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ