Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη Βουλή, για την μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα απο το ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, “τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών 11μήνου, που καταβλήθηκαν περικομμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ στους συνταξιούχους το 2020, για τις μειώσεις συντάξεων του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Η τροπολογία ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, που έχουν καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και 20 σύλλογοι συνταξιούχων της χώρας. Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές επισημαίνουν:

Με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012 επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμ. 1439-1443/2020 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές και οι συνταξιούχοι είχαν δικαίωμα να λάβουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 που θεράπευσε τη συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε, νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατέβαλε αναδρομικά 11μήνου μόνο για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις κύριες συντάξεις, ενώ δεν κατέβαλε -ως όφειλε με βάση την κρίση του ΣτΕ- αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. Τα περικομμένα αναδρομικά μειώνονται περαιτέρω από την επιβαλλόμενη φορολόγησή τους.

Σε συνθήκες σαρωτικής ακρίβειας, με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα), η απαλλαγή των συνταξιούχων από τη φορολόγηση των εν λόγω αναδρομικών είναι μία ελάφρυνση που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, με την παρούσα τροπολογία ζητάμε τη μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι, ως ένα -μερικό μόνο- αντιστάθμισμα για την περικοπή τους από την κυβέρνηση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ