Χρίστος Δήμας: «Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκ. € »

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr , ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας , μίλησε για την ενίσχυση με χρηματοδότηση στον χώρο της έρευνας και της κανοτομίας, στη χώρα μας. Είπε, συγκεκριμμένα, μεταξύ άλλων ο Κορίνθιος Υπουργός: «Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης – που περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα – για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στην ερώτηση : ” Μέσα στη χρονιά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια είναι τα πρώτα έργα, που θα μπουν σε εφαρμογή και τι ρόλο θα διαδραματίσουν γενικότερα η έρευνα και η καινοτομία στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης;” , ο κος Δήμας απάντησε:  “Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εξασφαλίζει στη χώρα τη μεγαλύτερη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. ενίσχυση στην Ευρώπη (20% του Α.Ε.Π. με τις αμέσως επόμενες χώρες να είναι κάτω του 15%), και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο Α.Ε.Π. και στην απασχόληση σε σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο άλλης χώρας – μέλους. Πράγματι, εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένες είναι οι υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, η ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και η αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.”

Ο κος Δήμας , αναφερόμενος στην πανδημία είπε ” πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποφύγουμε την πανδημία, παρά μόνο ο εμβολιασμός»,  «κανένας δε θέλει να επιστρέψει η κοινωνία σε οριζόντιους περιορισμούς και αναμφίβολα ούτε υπάρχει η δυνατότητα πλέον από δημοσιονομικής πλευράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ