1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Το μήνυμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στην ανακοίνωση  που εξέδωσε για τη σημερινή ημέρα – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει , μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ως οποία έχει θεσπιστεί η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Ο σταρ του μπάσκετ Μάτζικ Τζόνσον συνάντησε στο πλατό, την Χίντια Μπρόουντμπεντ, ένα κορίτσι επτά ετών το οποίο του είπε με δάκρυα στα μάτια πως «θέλω ο κόσμος να μάθει ότι είμαστε κι εμείς φυσιολογικοί άνθρωποι».

Κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου ο κόσμος εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑIDS. H ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκείνη την εποχή, άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους εξ αιτίας της νόσου, ενώ άλλοι αποκλείονταν από παροχές κοινωνικής ασφάλισης και εξοστρακίζονταν από τις οικογένειές τους, επειδή ήταν άρρωστοι και πέθαιναν.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ΑIDS ήταν διπλοί -να τονίσουν τη σημασία, το πεδίο και τον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και τις εθνικές ευθύνες σχετικά με την παροχή καθολικής, προσιτής και δίκαιης θεραπείας και υποστήριξης για άτομα που ζουν με τον HIV/AIDS. Οι άνθρωποι έκτοτε ενώνονται για να δείξουν την υποστήριξη τους στα άτομα αυτά, αλλά και για να θυμούνται εκείνους που έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Η κόκκινη κορδέλα αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης απέναντι σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

 

Το φετινό θέμα η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη

 

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα για τo AIDS επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο φέτος θα είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη.

Η ημέρα αυτή δε θα μοιάζει με καμία άλλη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού φέτος απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος στην Υγεία και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του HIV. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας του HIV διακόπτονται, ιδιαίτερα σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας. Οποιαδήποτε επιβράδυνση της παροχής αυτών των υπηρεσιών θα αφήσει πολλούς ευάλωτους πληθυσμούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και θανάτων που σχετίζονται με το AIDS. H νόσος του κορονοϊού έχει δείξει ότι, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Συνεπώς, μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη όλων μας θα βοηθήσουν να νικήσουμε τον κορονοϊό, να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS και να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ