Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ εκφράζει ο βουλευτής του νομού μας Γιώργος Ψυχογιός με αποκλειστικές του δηλώσεις στην hmerisiakorinthou.gr. Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος, ασκεί κριτική στις κινήσεις του Προέδρου του κόμματος να “καρατομήσει” τον Σωκράτη Φάμελο και άλλα στελέχη, κινήσεις που – όπως αναφέρει – είχαν ως συνέπεια να μεταφερθούν χωρίς λόγο οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, “διαταράσσοντας το πολύ αξιόλογο έργο της και την ομαλή λειτουργία της.” Τονίζει δε ότι θα πρέπει και πάλι το κόμμα να πάει σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο βουλευτής Κορινθίας και στο θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε το θέμα αυτό να είχε αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από την πλευρά της Πολιτικής Γραμματείας, ότι δηλαδή θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί ένα σχέδιο διάσωσης ή βιωσιμότητας των συγκεκριμένων Μέσων.
Aναλυτικά, ο κ. Ψυχογιός δήλωσε τα εξής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα για τις εξελίξεις στο κόμμα στο οποίο ανήκει (Τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής) :
“Eίμαστε πολύ προβληματισμένοι με τις εξελίξεις και πολύ ανήσυχοι, διότι όλη η κοινοβουλευτική μας δουλειά, για τοπικά και κεντρικά ζητήματα, χάνεται μέσα στον κυκεώνα της εσωστρέφειας και των θεμάτων που έχουν να κάνουν ή με συγκρούσεις ή με δηλώσεις ή με κινήσεις που ζημιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα, λοιπόν, εγώ νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε θέση κι εγώ το κάνω αυτό πάντα μέσα από τα όργανα είτε λέγεται κοινοβουλευτική ομάδα, είτε λέγεται Κεντρική Επιτροπή, είτε λέγεται Νομαρχιακή ή Οργάνωση Μελών της Κορινθίας. Γι’ αυτό είχαμε εντοπίσει πολλές φορές και λάθη της ηγεσίας, τα ‘χαμε επισημάνει, δυστυχώς όμως επαναλαμβάνονται.
Είχαμε πει στο Συνέδριο ότι θα λειτουργήσουμε με συλλογικότητα και ενότητα. Αυτή ήταν η απόφαση του Συνεδρίου, του δύσκολου Συνεδρίου του Φλεβάρη του 2024. Είχαμε πει επίσης ότι θα προστατεύσουμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν θα τη βάλουμε μέσα στις υπόλοιπες αντεγκλήσεις και τις διαφορές που υπάρχουν και τις συγκρούσεις. Όμως αυτό δεν έγινε. Και επίσης είχαμε πει στο Συνέδριο ότι θα υπάρξει και ενότητα, ότι θα διασφαλίσουμε και θα υπερασπιστούμε την ενότητα σε όλα τα επίπεδα της κομματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας, με σύνθεση, με αξιοποίηση του δυναμικού μας, όχι με την δημιουργία ή με την επίκληση εσωτερικών εχθρών ή υπονομευτών γι’ αυτούς που μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού, των αρχών και αξιών του χώρου μας κάνουν κριτική ή εντοπίζουν αστοχίες και παραλείψεις, για να συμβάλουν και να αποφύγουμε κακοτοπιές.
Το αποκορύφωμα ήταν αυτή η εισήγηση του Προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου εκεί υπήρξε «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά – και το επιβεβαιώνω κι εγώ – για να διαφυλάξει το πρόγραμμά μας, να προβάλλεται στη Βουλή, να κάνουμε παρεμβάσεις, να έχουμε αυτή την πολυπόθητη συλλογικότητα, ανεξαρτήτως τάσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων.
Αυτό λοιπόν ήταν το αποκορύφωμα. Και μάλιστα έγινε κι από μακριά, απαξιώνοντας τη διαδικασία και χωρίς κανένα λόγο – και γι΄αυτόν (σ.σ. τον κ. Φάμελλο) και για τον κ. Καλαματιανό και τον κ. Ξανθόπουλο που ήταν πολύ καλοί ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Και γι’ αυτό εγώ ψήφισα «κατά» αυτής της πρότασης, διότι – εκτός των άλλων – αναπαράγει την εσωστρέφεια και τον διχασμό και τον φέρνει και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως σας είπα, ήταν ό,τι καλύτερο είχε μείνει και λειτουργούσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες αυτό το διάστημα. Και, δυστυχώς, αυτή ήταν μια επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απόφαση από την πλευρά του Προέδρου που έγινε προκειμένου να ικανοποιηθούν εσωτερικοί συσχετισμοί – κατά τη γνώμη μου – και προσωπικές στρατηγικές. Γι΄αυτό κι εγώ αντιτάχθηκα επί της αρχής και κυρίως πολιτικά. Δεν είχα τόσο πρόβλημα με τα πρόσωπα που πρότεινε ο Πρόεδρος όσο επί του πολιτικού, διότι αυτή η κίνηση βάλλει κατά της ενότητας, κατά της συλλογικότητας και κατά μιας πολύ καλής δουλειάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – που ήταν ο «καθρέφτης» του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται και από συγκεκριμένους δείκτες. Δηλαδή πόσο κοινοβουλευτικό έλεγχο είχαμε παραγάγει, πόσες ομιλίες στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές. Όλο το κόμμα ήταν περήφανο γι’ αυτήν (σ.σ. την Κοινοβουλευτική Ομάδα).
Και κάτι τελευταίο. Τέτοιες τακτικές και τέτοιες αποφάσεις αφήνουν και τον κόσμο με μία μεγάλη απορία. Έναν κόσμο, ο οποίος – όταν πηγαίνουμε στις εκδηλώσεις και όταν πηγαίνω εγώ στα μέτωπα και στα κινήματα και «σηκώνω» τα θέματα – μάς πιάνει από το χέρι και μάς λέει ότι χειμάζεται, ότι θέλει κάπου να ακουμπήσει. Αυτό λοιπόν είναι πολύ προβληματικό και γι’ αυτόν τον κόσμο, ο οποίος πλήττεται από μία κυβέρνηση που διαλύει τα κοινωνικά δικαιώματα και ισοπεδώνει την αξιοπρέπεια του κόσμου. Έτσι, χάνεται η δουλειά μας, πρώτον, και δεύτερον, απογοητεύεται κι ο κόσμος που θέλει κι έχει ανάγκη από έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα τον υπερασπίζεται μέσα κι έξω από τη Βουλή.”
Και ο κος Ψυχογιός συνεχίζει:
“Εμείς θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην πρώτη γραμμή. Και για πολλά χρόνια έχουμε υπηρετήσει το κόμμα από όλες τις θέσεις. Θα προσπαθήσουμε να είναι στην πρώτη γραμμή. Αλλά πρέπει να υπάρξουν και εκείνες οι κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες, ώστε να προφυλάσσεται και η ενότητα και η συλλογικότητα και το πρόγραμμά μας και οι βασικές αρχές και αξίες του χώρου μας.
Διότι δεν ξεχνάω ότι στην Πολιτική Γραμματεία, λίγο πριν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν υπήρξε καμία σοβαρή εισήγηση-πρόταση για το σχέδιο διάσωσης ή βιωσιμότητας των Μέσων (ενημέρωσης) του κόμματος. Μπήκαμε σε μια Πολιτική Γραμματεία, όταν συνάδελφοί σας είναι δύο και τρεις μήνες απλήρωτοι, στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο», χωρίς να έχουμε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση για τον αριθμό των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, τον χώρο εργασίας τους, τις αμοιβές τους κ.τ.λ. και χωρίς να έχουμε ένα σαφές σχέδιο διάσωσης και βιωσιμότητας. Δεν το είχαν. Κι αυτό δεν συνάδει με τις βασικές αρχές του χώρου για τα εργασιακά δικαιώματα.
΄Όπως, επίσης, και αυτό που ζητήθηκε, η παραίτηση δηλαδή όλων των επιλαχόντων και επιλαχουσών του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για να πάρει ο Πρόεδρος τη θέση στη Βουλή.
Όποιος και να ‘ναι – ακόμη κι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος – δεν είναι δυνατόν να ζητείται αυτό το πράγμα, αφού πρόκειται για θέμα κατά βάση πολιτειακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα θεσμικό, που σέβεται και το Καταστατικό του, αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα κ.τ.λ.
Τελικά πήρε τη θέση η κα Τσαπανίδου αλλά είχε προηγηθεί όλο αυτό, το οποίο μάς πλήγωσε για άλλη μια φορά.
Και να πω κι ένα τελευταίο που το θεωρώ σημαντικό. Ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τη βάση και τα μέλη του κόμματος. Και το λέω αυτό εγώ που δεν στήριξα τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά έμεινα πίσω, σεβάστηκα πλήρως την απόφαση των μελών για τη νέα ηγεσία, για να υπερασπιστώ το κόμμα μου, τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία του χώρου, την κυβερνητική του θητεία που ήτανε πολύ καλή και έκανε πάρα πολλά θετικά για τον κόσμο. Πρέπει, λοιπόν, και τώρα, όπως κάναμε και πριν από ένα χρόνο, να ακούσουμε τα μέλη μας που είναι πολύ απογοητευμένα από αυτή την κατάσταση, να πάει το ζήτημα της ηγεσίας στην κρίση της βάσης, που έχει και πολιτική διαίσθηση και κριτήριο και γνώση αλλά και τα αριστερά αντανακλαστικά της, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη μάχη που έδωσε για τις ευρωεκλογές.”
Γ.Π