Υλικά
1 κιλό ξαρμυρισμένα αμπελόφυλλα
200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
350 γραμμάρια ρύζι τύπου Καρολίνα
1/2 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος βασιλικός
2 κύβοι ζωμού λαχανικών
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
1 πράσο ψιλοκομμένο
6 ρίζες φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1 λίτρο νερό
150 ml λευκό κρασί αρετσίνωτο
100 γραμμάρια μαγιονέζα
Aλάτι
Aλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος λιώνουμε το Βιτάμ σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά, εκτός από το καρότο και το ξερό κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό, συμπληρώνουμε με το ζωμό λαχανικών και το μισό νερό και «μισομαγειρεύουμε» τη γέμιση.
Όταν η γέμιση είναι εντάξει, την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Απλώνουμε στον πάγκο μας τα αμπελόφυλλα και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. (Προσεκτικά, όμως, μη μας ανοίξουν οι πλευρές τους).
Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε στον πάτο του τις φέτες από τα καρότα και τα κρεμμύδια. Από πάνω, σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα και, επάνω σε αυτά, τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια, με το κλείσιμό τους προς τα κάτω, για να μην μας ανοίξουν.
Διαλύουμε το ζωμό λαχανικών στο υπόλοιπο νερό και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.
Τοποθετούμε ένα μικρότερο καπάκι επάνω από τα ντολμαδάκια, για να πατηθούν και να μην ανοίξουν στο βράσιμό τους. Μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια για 40 λεπτά.
Όταν γίνουν, τα στραγγίζουμε και φυλάμε το ζωμό τους.
Τα βάζουμε στο ψυγείο, για να κρυώσουν.
Τέλος, σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και λίγο από το ζωμό. Ανακατεύουμε, έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο ρευστό dressing. Το βάζουμε στο ψυγείο, για να δροσιστεί.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια κρύα, περιχύνοντας το δροσερό dressing από γιαούρτι.
vitam.gr