Βλάσσης Οικονόμου: “Ας το παραδεχτούμε – η Κόρινθος βρίσκεται σε κλιματική κρίση”

Ακολουθεί επιστολή αναγνώστη που λάβαμε:

“Ο Δήμος Κορινθίων, όπως και πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Στην παρακάτω μελέτη παρουσιάζεται το κόστος της κλιματικής κρίσης για τον Δήμο και το κόστος και όφελος των μέτρων που χρειάζονται για την προσαρμογή του Δήμου. Κάθε μέρα χαμένη αυξάνει το κόστος για τους πολίτες!

Εάν ο δήμος Κορινθίων δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κόστος θα κλιμακωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Οι ενεργειακές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 6 έως 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ψύξης, ενώ οι γεωργικές απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 έως 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς οι καλλιέργειες υποφέρουν από ξηρασία και θερμική καταπόνηση. Οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν συχνότερες και σοβαρότερες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές που κοστίζουν έως και 20 εκατομμύρια ευρώ ανά περιστατικό. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3 εκατ. ευρώ σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της ακραίας ζέστης, ενώ το κόστος δημόσιας υγείας που συνδέεται με τους καύσωνες και τη ρύπανση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000 έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά, το μακροπρόθεσμο κόστος της αδράνειας θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά σε 200 έως 500 εκατομμύρια ευρώ τις επόμενες δεκαετίες,

Ο στόχος της έκθεσης αυτής είναι να δείξει εμπεριστατωμένα το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που θα επιδεινώνεται συνεχώς αν δεν ληφθούν μέτρα αύριο και αν δεν αλλάξουν προτεραιότητες οι ιθύνοντες του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση είναι να ανοίξει ένας σοβαρός κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και δημότες, να αντιληφθεί η κοινωνία το πρόβλημα ανοιχτά πια και να προτεραιοποιηθούν λύσεις.

Μακάρι να αλλάξει η ατζέντα του δημοσίου διαλόγου σε κάτι σοβαρότερο και άμεσο που μας αφορά όλους…”

Η επιστολή συνοδεύεται και από την εν λόγω Έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ