Υλικά
500 gr. φασόλια γίγαντες
1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές φλωρίνης ψητές κομμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
200 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Πάπρικα
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό για 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσουν και να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Μόλις βράσουν οι γίγαντες τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σωτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ, τις πιπεριές, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και 600 ml. νερό.
Μόλις η σάλτσα πάρει 2-3 βράσεις περιχύνουμε τα φασόλια και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να δέσει η σάλτσα και να χυλώσουν, περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπούκοβο, αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις
altis.com.gr