Γίγαντες πλακί

Υλικά

  • 500 φασόλια γίγαντες
  • 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 800 γρ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 1 κλων. σέλερι
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 200 γρ. φέτα (σε κομματάκια)
  • Εκτέλεση

Για τους γίγαντες πλακί, πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής.

Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει.

Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τη σύμβραση.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα.

Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο.

Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά και να μοσχομυρίσει.

Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. νερό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά

Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση.

Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τους γίγαντες πλακί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιούν όλα τα υγρά τους.

Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους.

Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.

Σε περιόδους εκτός νηστείας, στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.

Argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ