Γ. Ψυχογιός: “Να παραμείνουν στα Δασαρχεία οι υπάλληλοι Ι.Δ.Ο.Χ που προσλήφθηκαν για την αντιπυρική και ανέλαβαν υπηρεσία λίγες μέρες πριν τη λήξη των συμβάσεών τους στις 31.10!”

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Ψυχογιού και τις συνυπογραφές δεκαεπτά ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου, όπως τονίζεται “να αναδειχθεί η μεγάλη αδικία που υφίστανται οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ για την αντιπυρική περίοδο κι ανέλαβαν καθήκοντα στα Δασαρχεία όλης της χώρας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με τις συμβάσεις τους να λήγουν την 31 Οκτωβρίου 2024!!”. 

Χαρακτηρίζουν ακόμη ως “Μια απαράδεκτη κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης και του επιτελικού μπάχαλου που έχει δημιουργήσει.. Πρόκειται κυριολεκτικά, για εμπαιγμό τόσο απέναντι στους εργαζόμενους/ες όσο και απέναντι στις δασικές υπηρεσίες και τις τεράστιες ανάγκες πρόληψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.”
Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν για την αντιπυρική περίοδο και ανέλαβαν υπηρεσία λίγες μέρες πριν τη λήξη της περιόδου, πρέπει να παραμείνουν στις δασικές υπηρεσίες.

“Με την υπ’ αριθ. 415855/04-09-2024 (ΑΔΑ:9ΡΗ44653Π8-ΧΥ0) «Απόφαση πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ διαφόρων ειδικοτήτων, για κάλυψη απρόβλεπτων, επειγουσών και παροδικών αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024», στο Δασαρχείο Κορίνθου και το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου της Ε.Ε.Δ.Π. Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου προσλήφθηκαν δέκα (10) και έξι (6) άτομα αντίστοιχα με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ.

Συγκεκριμένα, καλύφθηκαν οι εξής θέσεις στο δασαρχείο Κορίνθου και Ξυλοκάστρου:

Δασαρχείο Κορίνθου: (1) υπάλληλος ΠΕ Δασολόγων, (1) υπάλληλος ΤΕ Δασοπόνων, (1) υπάλληλος ΠΕ Διοικητικών, (1) υπάλληλος ΤΕ Διοικητικών, (3) υπάλληλοι ΔΕ Δασοφυλάκων, (3) υπάλληλοι ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.

Δασαρχείο Ξυλοκάστρου: (3) υπάλληλοι ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων, (2) υπάλληλοι ΠΕ Δασολόγων, (1) υπάλληλος ΤΕ Δασοπόνων

Το ανωτέρω προσωπικό ανέλαβε υπηρεσία τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 στο Δασαρχείο Κορίνθου και 3 Οκτωβρίου 2024 στο Δασαρχείο Ξυλοκάστρου, με την σύμβασή τους να λύνεται αυτοδικαίως την 31η Οκτωβρίου 2024 (λήξη αντιπυρικής περιόδου 2024).

Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ξεκάθαρο και πρωτοφανή εμπαιγμό των ανθρώπων που προσλήφθηκαν όσο και των ίδιων των δασικών Υπηρεσιών. Ενώ, δηλαδή, οι προσλήψεις είναι μέσω ΑΣΕΠ και έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, οι εργαζόμενοι ανέλαβαν καθήκοντα στα Δασαρχεία όλης της χώρας τον Σεπτέμβριο και σε πολλά τον Οκτώβριο, με τις συμβάσεις τους, όπως αναφέρθηκε να λήγουν την 31 Οκτωβρίου 2024!!!

Επειδή, η Κ.Υ.Α. για την πρόσληψη του προσωπικού δημοσιεύτηκε μετά τα μέσα της αντιπυρικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 12/08/2024, και όχι στην αρχή της, και μεσολάβησε περισσότερο από ένας μήνας μέχρι την έναρξη της εργασίας των επιτυχόντων, καθιστώντας εξαιρετικά περιορισμένο το χρονικό διάστημα των απαραιτήτων εργασιών,
Επειδή, στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. ως ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ορίζεται η 15/7/2024 (ημερομηνία κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το αρ. Α3119/15-7-2024 έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) το οποίο ήταν κατά πολύ μικρότερο των έξι (6) μηνών που αναφέρονται στην Κ.Υ.Α.,

Επειδή, η κλιματική μεταβολή των τελευταίων ετών που έχει επιμηκύνει κατά πολύ την ξηροθερμική περίοδο στη χώρα μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη πολύ μεγάλη σε έκταση και με καταστροφικό αντίκτυπο πυρκαγιά στην περιοχή της Κορινθίας.

Επειδή, σύμφωνα με τους χάρτες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η περιοχή της Κορινθίας, όπως και πολλές άλλες περιοχές πανελλαδικά, βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση υψηλής ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς.

Επειδή, η σημαντική προσφορά του ανωτέρω προσωπικού στην αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, αφενός, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024 και συγκεκριμένα η βοήθειά τους στην υλοποίηση του προγράμματος ANTINERO III, στις εργασίες καθαρισμού παρεδάφιας βλάστησης και στη δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών, αλλά και, αφετέρου, στη σύνταξη αντιπυρικών ζωνών για το έτος 2025 (συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών έτους 2025, καθαρισμοί παρεδάφιας βλάστησης εκατέρωθεν του δασικού οδικού δικτύου, επισκευή-συντήρηση υδατοδεξαμενών εκ σκυροδέματος) κ.λπ., καθιστά επιτακτική την παράταση απασχόλησής του για τουλάχιστον 12 μήνες, ώστε να συμβάλουν στην απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας.

Επειδή οι Δασικές υπηρεσίες της Κορινθίας και της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την στήριξη της δράσης της πολιτικής προστασίας, αλλά παραμένουν απελπιστικά υποστελεχωμένες και αποδυναμωμένες,

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα προχωρήσετε, ώστε οι ως άνω εργαζόμενοι ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Δασαρχεία της Κορινθίας και όλης της χώρας, όπως άλλωστε ζητούν οι ίδιοι οι Δασάρχες, όπως επιτάσσουν οι πολύ μεγάλές ανάγκες για πρόληψη, αλλά και ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματά τους που καταπατήθηκαν, με δεδομένο ότι υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν για τις προσλήψεις αυτές που έγιναν λίγο πριν τη λήξη των συμβάσεων την 31η Οκτωβρίου;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ενισχύσετε με μόνιμο προσωπικό το πολύπλευρο έργο των δασικών Υπηρεσιών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές/τριες”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ