Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Γιώργος Ψυχογιός, απεύθυνε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με “την προβληματική, ταξικά μεροληπτική, γεμάτη αποκλεισμούς κυβερνητική πολιτική στην κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση.”
Ο κ. Ψυχογιός , μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βουλευτή, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κατέδειξε πως “η διαδικασία πολιτογράφησης πρέπει να είναι το επιστέγασμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και την ένταξη, να είναι ταχεία, δίκαιη και προσιτή σε όλους/ες όσους/ες το επιθυμούν.
Καταφέρθηκε κατά του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος των 8.000 κατά τα προηγούμενα 3, 5 ή 7 χρόνια, αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει ο αιτών, ενώ αναφερόμενος στην καταβολή παραβόλου είπε “πως πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο παράβολο το ύψος του οποίου να είναι καθορισμένο με ρεαλιστικά κριτήρια ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά προς την αίτηση. ..”
Σχετικά με τη διαδικασία με κλειστού τύπου ερωτήσεις ανέφερε ότι αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τους βιοτικούς δεσμούς των υποψηφίων με τη χώρα και όχι να περιλαμβάνουν θέματα που είναι δύσκολα ακόμα για πολλούς γηγενείς πολίτες.
Στη συνέχεια, κατέδειξε πως ο χαρακτήρας αποκλεισμού που έχει δοθεί στη διαδικασία επιβεβαιώθηκε τόσο από επισκέψεις που πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, αλλά και μετά από επικοινωνία με στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων, φορείς και οργανώσεις του πεδίου και μεταναστευτικές κοινότητες.
Επίσης ο κ. Ψυχογιός έκανε σαφές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι “πρέπει να αρθούν αυτοί οι άδικοι και εξωπραγματικοί περιορισμοί, όπως το υπάρχον εισοδηματικό κριτήριο και η προϋπόθεση σταθερής εργασίας, καθώς και να αναμορφωθεί η τράπεζα θεμάτων, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ορισμένων τουλάχιστον προκλητικών ερωτήσεων από την τελευταία διαδικασία της γραπτής εξέτασης”. Κλείνοντας, τόνισε ότι “το μόνο που εξυπηρετεί η πολιτική αποκλεισμών και περιθωριοποίησης είναι η ικανοποίηση ενός υπερσυντηρητικού και ξενοφοβικού ακροατηρίου, ενώ επισήμανε ότι ένα δίκαιο σύστημα απονομής ιθαγένειας, εκτός από τη διασφάλιση του δικαιώματος, θα λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.”